Spartips

Så sänker du din ränta med ett blancolån

Förr i tiden fanns det inte så många olika alternativ att välja på när man ville låna pengar, och man fick vackert anpassa sig efter de villkor som banken satte. 

Nu för tiden är läget ett helt annat, det finns en hel marknad för utlån av pengar, och vill man låna pengar idag, så finns det en hel uppsjö av olika långivare att välja mellan. 

Alla långivare har olika regler och villkor för vad som gäller om man vill låna pengar av just dem. Majoriteten kräver att man ska ha en årsinkomst över en viss summa, och ju högre den summan är, desto lägre brukar räntan bli när man beviljas lån. 

Vissa kräver en fast anställning, medan andra kan godta flera inkomstkällor. Beroende på hur man ligger till med dessa variabler och hur mycket eller lite man har i lån och krediter sedan innan, så väljer kreditinstitutet att antingen neka, eller godkänna ens låneansökan. 

Eftersom kraven på låntagaren varierar mellan de olika kreditinstituten, kan man bli nekad ett lån hos ett bolag, men bli beviljad samma summa hos två andra bolag. Då även kostnaderna för lånet skiljer sig mellan långivarna, kan det löna sig att jämföra aviavgift, uppläggningsavgift och ränta på blancolån

Moderna kreditbolag erbjuder nya sorts blancolån

Lånemarknaden är som sagt en helt annan idag, än vad den var för bara ett tiotal år sedan. Vad många låntagare glömmer, är att man inte måste vara sin kreditgivare trogen, om det inte lönar sig. Kanske är man i en helt annan ekonomisk sits idag än man var när man blev beviljad lånet.

Till exempel kanske man fått en högre årsinkomst, man kanske fått fast jobb, fått löneförhöjning, sänkt sina skulder eller fått någon annan ändring av livssituation som påverkar ens kreditpoäng positivt hos långivarna. 

Då är det läge att börja jämföra blancolån, för att se om det finns något annat kreditinstitut som är villigt att ta över det befintliga lån man har, men mot en längre ränta än vad man har i dagsläget. 

Eftersom de olika kreditbolagen gärna vill ha kunder med en garanterad återbetalningsförmåga, blir man mer attraktiv för lånebolagen, ju större inkomst man har. Man är därför i en sits där man kan jämföra de olika blancolånen mot varandra, och låta kreditbolagen konkurrera om var man vill placera sitt lån.

Man ska dock inte glömma att även ta faktorer som återbetalningstid, aviavgift och uppläggningskostnad i beaktning när man jämför räntan på blancolån.