Guide för hur man köper krypto

I och med kryptovalutors stigande priser har tillgångarna blivit väldigt spännande för många investerare. Men själva processen kan verka förvirrande och många avskräcks från att överhuvudtaget komma igång.

Det är just därför vi sammanställt en guide för dig som vill köpa kryptovaluta för första gången. För det är faktiskt inte så svårt som det ser ut vid första anblicken.

Vad är kryptovalutor?

Kryptovalutor är en form av digitala pengar. De tillåter betalningar att göras digitalt och fungerar på liknande sätt som standardvalutor som använder fysiska kontanter. Men till skillnad från vanliga valutor som kan växlas fysiskt med sedlar och mynt, växlas kryptovalutor endast digitalt med specifika datorkoder. De mest kända kryptovalutorna just nu är Bitcoin och Ethereum, men det finns en mängd andra också.

Majoriteten av alla kryptovalutor fungerar utan en mellanhand som en centralbank eller en regering. Istället för att förlita sig på dessa, stödjer den decentraliserade blockkedjetekniken driften av kryptovalutor.

Kryptovalutor bildas genom en process som kallas “mining”, vilket innebär att man använder datorbearbetningskraft för att lösa komplexa matematiska problem och därmed tjäna mynt. Men i denna guide kommer vi se närmre på hur helt vanliga personer kan köpa kryptovaluta.

Här kan du köpa kryptovaluta

När det gäller själva köpandet av kryptovaluta har man framförallt två alternativ: antingen köper man från en CFD-mäklare eller från en kryptobörs.

En kryptobörs är en plats där köpare möter säljare av både kryptovalutor och Fiat. En börs fungerar sålunda som en mellanhand, den som möjliggör handeln och tar därför ut en avgift för denna tjänst.

En CFD-mäklare är en medlare i relationen mellan handlare och marknad. Med en sådan mäklare sätter handlaren in pengar på sitt konto på mäklarens plattform och kan sedan handla med kryptovalutor.

3 steg för att köpa kryptovaluta

1.     Skapa ett konto på en kryptoplattform

När du lärt dig om skillnaden mellan CFD-mäklare och kryptobörser, samt bestämt med vilken du vill handla krypto med, är nästa steg att skapa ett konto på vald plattform.

Registreringsprocessen kan skilja sig något åt från plattform till plattform, men du ska förvänta dig att tillhandahålla information som fullständigt namn, e-postadress, personnummer och e-postadress. Vänder du dig till en svensk kryptoplattform så kan du vanligtvis legitimera dig med BankID och därmed slippa utfylla en massa personlig information som tar tid. På utländska sajter krävs det däremot att man utfyller ett konventionellt KYC (Know Your Customer) formulär.

2.     Se till att du har en kryptoplånbok (wallet)

För att du ska kunna börja handla med kryptovalutor med en kryptobörs måste du ha en kryptoplånbok. Detta då du då köper den underliggande tillgången och därför står för att skydda dina tillgångar själv.

En kryptoplånbok är ett slags program som innehåller offentliga och privata nycklar som är unika för ägaren av den aktuella plånboken. Plånböckerna låter dig interagera med blockkedjor, vilket gör att du inte bara kan göra köp och transaktioner utan även övervaka saldot.

En offentlig nyckel kan jämföras med ett användarnamn, och den privata nyckeln med ett lösenord. Det är därför viktigt att en kryptoägare aldrig avslöjar sina privata nycklar. Om detta skulle hända kan ens kryptotillgångar hamna i fel händer.

Gällande kryptoplånböcker så finns det två huvudkategorier för dessa: hot och cold wallets.

Hot wallets är de vanligaste typerna av kryptoplånböcker eftersom de är enkla att använda. Eftersom hot wallets är anslutna till internet kan man sömlöst göra kryptotransaktioner med bara några få knapptryck.

Cold wallets klassas vanligen som mer säkra gentemot hot wallets eftersom de inte är anslutna till internet. Exempel på cold wallets är hardware wallets som vanligtvis använder ett USB-minne för att lagra plånbokens privata nycklar.

3.     Köp din första kryptovaluta

När du har ett konto registrerat på en kryptobörs eller CFD-mäklare, samt har en kryptoplånbok om du handlar på en kryptobörs, kan du genomföra ditt första köp. Du bestämmer då vilken kryptovaluta du vill ha och hur mycket du vill handla för. Därefter väljer du vilken betalningsmetod du föredrar.

Många CFD-mäklare kräver att man sätter in pengar med hjälp av en banköverföring, varav de allra flesta kryptobörser accepterar en mängd olika betalningsmetoder. Dessutom brukar det finnas ett minimum på hur mycket pengar man måste sätta in på sitt handelskonto innan man börjar köpa kryptovaluta. Om man inte uppfyller detta krav kan man alltså tyvärr inte börja köpa kryptovaluta.

Vilka sorters kryptovaluta kan man köpa?

Idag finns det som sagt gott om olika kryptovalutor. Så vilka kan man egentligen köpa? Listan är oerhört lång så därför har vi valt att lista de tre som i skrivande stund är populärast. Men tänk på att värdet på kryptovalutor fluktuerar från dag till dag och därmed även dess popularitet.

Bitcoin

Bitcoin är den kryptovaluta som är allra mest känd inom kryptovärlden. Detta beror till störst del på att det var den allra första kryptovalutan som skapades, nämligen 2009. Även om kryptovalutor innebär en del risker för investeraren verkar Bitcoin vara lite säkrare än andra då den klarat sig väldigt länge, samt värderat mycket högre än sina konkurrenter om man kikar på valutakursen online.

Ethereum

Den näst mest populära kryptovalutan är Ethereum. Även om Ethereum är som Bitcoin med sina digitala mynt, Ether, fungerar denna kryptovaluta på ett något mer komplext sätt. Ethereum är egentligen namnet på själva systemet, som låter dig använda ether-valutan för att utföra ett antal funktioner.

Dogecoin

Dogecoin var till att börja med ett skämt, men är numera en av de mest populära kryptovalutorna. Dogecoins namn och symbol härstammar från den välkända Shiba Inu-hundmemen som cirkulerar på internet. Till skillnad från många digitala valutor som begränsar antalet existerande mynt, cirkulerar det ett obegränsat antal Dogecoins i cyberrymden.

Varför ska man köpa kryptovalutor?

Vad är det då egentligen som gör att kryptovalutor som Bitcoin, Ethereum och Dogecoin blivit så populära den senaste tiden? Det är det svårt att ge ett entydigt svar. Men det finns ett par olika anledningar till varför kryptovalutor anses vara lukrativa ur investerares ögon och vilka dessa är listar vi nedan.

Kryptovalutor blir allt vanligare i samhället

En av de främsta anledningarna till varför fler och fler investerare vänder sig till kryptovalutor är helt enkelt tack vare det enkla faktum att det blir allt mer mainstream. Vi ser allt fler företag som använder kryptovalutor för transaktioner, och allt fler privatpersoner som väljer att handla med dem. Detta är såklart ett gott tecken, eftersom kryptovalutor då inte tros bara vara en trend.

Blockkedjetekniken är säker

Blockkedjetekniken som används i kryptovalutor som Bitcoin är en decentraliserad och säker metod för att genomföra transaktioner, som dessutom kringgår traditionella avgifter som tas ut av banker och finansinstitutioner.

Volatiliteten är hög

Även om kryptovalutamarknaden är relativt ny, har den upplevt väldigt hög volatilitet. Volatiliteten av kryptovalutor är en del av det som gör just denna marknad så spännande. Hastiga prisrörelser kan nämligen ge investerare stora vinster, men det ökar även risken för förlust.

Varför ska man inte köpa kryptovalutor?

Precis som det finns fördelar med kryptohandel finns det även nackdelar. Nedan listar vi några av dessa.

Volatiliteten är hög

Även om den höga volatiliteten nämnd ovan var något positivt behöver det nödvändigtvis inte alltid vara något bra. En hög volatilitet ökar även riskerna för stora förluster i och med de plötsliga prissvängningarna.

Regleras ej av någon myndighet

Visst kan en decentraliserad valuta ses som fördelaktigt, men det kan även betraktas som en nackdel. Till skillnad från en valuta som regleras av en centralbank, kommer krypto-transaktioner inte med juridiskt skydd, vilket gör dem mer mottagliga för bedrägerier.

Det är sårbart för bedrägerier

Tyvärr använder många bedragare och cyberbrottslingar plattformar som Facebook, Instagram och Twitter för att lura folk till att göra investeringar. Därför är det viktigt att endast köpa kryptovalutor från legitima och välrenommerade sidor.

Tips till kryptoinvesteraren

Har du bestämt dig för att köpa kryptovalutor är du ett gott steg på vägen. Om du vill öka dina chanser till vinst och minska riskerna för förlust kan du ta del av våra bästa tips här nedan.

Välj endast ansedda kryptovalutor

Till att börja med är det ingen idé att investera i kryptovalutor som du varken hört om eller hittar någon information om. Välj istället hellre ansedda kryptovalutor och projekt som tycks ha goda framtidsutsikter.

Investera endast om du har råd att förlora

Som med alla andra investeringar gäller det även för kryptovalutor att endast investera om du har råd att gå med minus. Om du försöker investera dina pengar i kryptovalutor för att få ett bättre kapital tänker du helt fel. Investeringar ska man endast göra om man har pengar över att använda till det.

Se till att diversifiera din investeringsportfölj

Ett annat tips är att du är noggrann med att diversifiera din investeringsportfölj. Det vill säga att du inte endast investerar i vissa värdetillgångar och heller inte kryptovalutor.

Kom ihåg beskattningen

I Sverige ska kryptovalutor kapitalvinstbeskattas för 30%. Det vill säga att du måste redovisa både vinster och förluster för Skatteverket. Du kan läsa mer om kryptovalutor hos Skatteverket här.

Genomför noggranna analyser

Det är superviktigt att du håller ett öga på kryptovalutors utveckling när du handlar med dem. På så sätt kan du bättre förstå vad prissvängningarna beror på och därmed ta bättre beslut gällande dina investeringar.