Låna

Är det värt att ta SMS-lån?

Kortfristiga lån, snabblån eller SMS-lån som det kallas idag (även om man sällan skickar SMS för att låna numera) har ett ibland oförtjänt dåligt rykte. Förutsatt att man har tillräcklig inkomst att betala tillbaka sitt lån uppstår det ibland tillfällen då ett sådant lån kan vara fördelaktigt. Här kan du jämföra sms lån med direkt utbetalning (perfekt för dig som snabbt behöver pengarna).

Innan du hittar det rätta lånet med direkt utbetalning bör du dock försäkra dig om att det är rätt sorts lån för dig.

När ska man ta SMS-lån?

SMS-lån har en fördel jämfört med andra lån och de är att de går att få pengar riktigt snabbt. När det gäller lån med direkt utbetalning kan man få pengar redan samma dag. Det gör SMS-lånen utmärkta när man behöver pengarna väldigt fort. Det kan röra sig om att man blir medbjuden på en sista minuten resa men inte har pengarna för att följa med eller att man akut behöver fixa något i hemmet eller reparera bilen.

Genom att undersöka sina alternativ kan man på bara några timmar hitta ett lån som täcker en mindre kortsiktig utgift till en rimlig kostnad.

Vem bör ta SMS-lån?

Man ska bara ta kortfristiga lån om man vet att man kommer ha råd att betala tillbaka pengarna på kort sikt, ett längre banklån är svårt eller opraktiskt och man har låga fasta utgifter i förhållande till de pengar man tjänar.

Har man till exempel en månadslön på 25 000 och inga lån sedan tidigare kanske det kan vara värt att betala några hundralappar extra för att låna ett mindre belopp för att ha råd att följa med på en resa trots att det blev skralt i kassan efter några oförutsedda utgifter en månad. Det går lätt att betala av lånet redan näst månadslön.

Är man däremot arbetslös, deltidsarbetar eller har ett dyrt boende och en bil man betalar av på redan kan det vara betydligt jobbigare att betala av pengarna fort och man bör fundera extra på om det är värt att ta lånet.  

Hur ska man tänka kring snabblån med direkt utbetalning?

Att kunna få lån väldigt snabbt utan krångel kan vara väldigt praktiskt. Men för denna fördel betalar man givetvis en högre ränta. När man lånar pengar i Sverige ska alltid räntan anges i effektiv årsränta. För så kallade SMS-lån kan denna ofta verka väldigt hög.

Men tanken med denna typ av lån är att man tar dem på kort tid. Behöver man låna pengar över ett helt år eller längre ska man söka ett banklån eller liknande. Så länge man kan betala tillbaka sitt kortfristiga lån på en kortare tid behöver man aldrig betala hela den effektiva räntan. Därför ska man alltid ha en plan för hur lång tid man behöver för att kunna betala tillbaka lånet och utifrån detta se hur hög kostnaden blir i pengar istället för att stirra sig blind på den effektiva räntan. För många personer kan det vara värt att betala en högre ränta för ett kortfristigt lån.