Låna

Kort introduktion till vanliga typer av lån

Ibland hamnar man i en situation där man gärna vill låna pengar. Kanske vill man köpa en bostad, kanske vill man köpa en bil eller så vill man renovera hemma. Oavsett vilken situationen är så har de alla gemensamt att man vill låna pengar för att ha råd att genomföra det projekt man gärna vill genomföra. Men att ta ett lån är någonting som man ska överväga noga. Det är inte ett beslut man tar på en eftermiddag utan måste förstå precis vad det innebär och väga fördelar och nackdelar mot varandra. Här kommer således en kort introduktion till de vanligaste typerna av lån.

Kontokredit

Kontokredit är en låneform som alla kanske inte känner till men som blir vanligare. Det finns många sidor som erbjuder information om kontokredit, exempelvis på nyttlån.com/kontokredit/. Kontokredit är ungefär en mix av ett snabblån och ett kreditkort online. Kontokredit fungerar på så sätt att man har som ett konto online där man kan låna pengar vid behov. Kontokredit är en låneform där man sköter mycket själv och lånar pengar genom att föra över dessa till sitt bankkonto. Däremot är det också en låneform där man måste vara väldigt observant på vilka kostnader och avgifter som tillkommer. Det kan vara relativt enkelt att få kontokredit, men det kan också tillkomma stora utgifter med denna form för lån. Dessutom ska man vara väldigt medveten om hur lång tid man har på sig att betala tillbaka pengarna så att man inte råkar överskrida tiden.

Bostadslån

De som allra flest människor lånar pengar till är till att köpa en bostad. Att ta ett bostadslån är oftast en betydligt längre process än att exempelvis skaffa kontokredit. Fördelen med det är att man då också vet att det blir korrekt och att man har ekonomin att betala tillbaka lånet. För när man tar ett bostadslån så kommer banken också att genomgå ens ekonomi och man kan vara säker på att allting är som det ska med lånet. Ett bostadslån tar man ofta direkt från sin bank, där man blir grundligt informerad kring utgifter, avgifter, räntor och annat som man behöver veta.

Privatlån

Utöver bostadslån så är det också vanligt med privatlån. Ett privatlån kan ske på väldigt många olika sätt. Man kan antingen gå till banken, vilket är att rekommenderar. Går man till banken är det nämligen mest troligt att man får en bra förklaring på hur lånet fungerar och att man inte lånar över vad ens ekonomi klarar av. Men det finns också andra sätt att ta privatlån på. Men även här ska man vara uppmärksam på vilka avgifter och vad räntan ligger till innan man tar lånet.

Oavsett vilket lån man är ute efter ska man alltid rådfråga en som är insatt i ämnet, vilken ränta som är rimlig, hur mycket man kan låna etc.  När man lånar pengar så binder man sig till att kunna betala tillbaka dessa pengar inom en specifik tidsram. Det är då otroligt viktigt att veta att man faktiskt klarar av att betala tillbaka så att man inte hamnar i en situation med många oförutsägbara avgifter och höga räntor.