Investeringar

Vad innebär ett Blancolån?

Ett blancolån kallas även för ett lån utan säkerhet. Dessa lån tillhandahålls av en bank eller en långivare för att finansiera ett ekonomiskt behov, vare sig det gäller ett bröllop, en reparation eller en utlandsresa. Långivaren kommer inte att fråga dig om vad pengarna ska användas till när du ansöker om ett Blancolån och därmed är det mer anonymt än till exempel ett bostadslån. Ett blancolån har vanligen en högre ränta än andra lån med säkerhet och räntespannet ligger från 3% till 22%.

  • Beloppet du kan låna med ett Blancolån är allt från 5 000 kr upp till en halv miljon kr
  • Återbetalningstiden varierar mellan 1–10 år beroende på lånesumma
  • Det tillkommer ränta och andra avgifter som uppläggningskostnad och fakturaavgift på ett Blancolån
  • Lånet kan ansökas via internet eller hos banken. Pengarna syns på ditt konto inom några få dagar.
  • Din ekonomi kontrolleras mer utförligt med en kreditupplysning.

Skillnaden mellan privatlån och blancolån

Idag finns det så pass många olika sorters lån att det kan bli förvirrande att hålla koll på andra. Men oroa dig inte, vi försöker sammanfatta skillnaderna åt er mellan ett privatlån och blancolån här åtminstone.

Vid ett helt vanligt privatlån krävs det vanligtvis en säkerhet som måste lämnas in vid händelse av att man inte kan återbetala sitt lån. Detta berör normalt fastigheter, tomter eller annat som banken därefter kan sälja och täcka de belopp som låntagaren inte kan amortera.

Ett Blancolån har inte dessa krav på säkerhet. Som låntagare måste man inte lämna in en förutbestämd egendom om lånet inte kan återbetalas. Istället är det långivarens egen risk att bevilja lånet. Blancolån har normalt en högre ränta och större avgifter än vanliga privatlån och därför lönar de sig för bankerna/långivarna ändå.

Varför ansöka om ett Blancolån?

Den främsta anledningen till att så människor väljer att ansöka om ett Blancolån är för att processen[1] är betydligt smidigare. Eftersom det finns en mängd olika banker och långivare som erbjuder Blancolån är det idag inte lika komplicerat som det var förr. Man kan ansöka om ett Blancolån från en låneförmedlares hemsida eller direkt från en långivare online. Om ens ansökan beviljas ser man normalt pengarna på ditt konto inom 24 timmar.

En annan anledning till varför så många vänder sig till just Blancolån är för att din personliga egendom vanligtvis inte är i fara om du inte skulle kunna återbetala. Till skillnad från ett lån med säkerhet behöver du inte oroa dig för att förlora ditt hem eller någon annan av dina tillgångar om du till exempel blir avskedad eller blir försenad med dina avbetalningar.

Vem kan få ett Blancolån beviljat?

Som vi redan förklarat är ett Blancolån betydligt enklare att få beviljat än till exempel ett fordonslån. Men vem som helst kan såklart inte få ett lån. Istället för att använda tillgångar som säkerhet för att lånet ska bli tillbakabetalat baserar långivaren sin utlåning på låntagarens förmåga och vilja att betala tillbaka.

För att banken eller långivaren ska låna ut pengar till sina potentiella kunder gör de en kreditupplysning på dem. På så sätt kan de beräkna konsumentens kreditvärdighet och huruvida han eller hon har en förmåga att kunna återbetala lånet.

Villkor för Blancolån

Som du säkert förstått redan kan inte vem som helst ansöka om och få ett Blancolån beviljat. Det ställs fortfarande en mängd krav på låntagaren. Som vi redan gått igenom genomför långivaren en kreditupplysning för att se om man har några betalningsanmärkningar samt fastställer en Credit Scoring. De kikar även på den deklarerade inkomsten för att säkerställa att konsumenten har en fast inkomst.

Det finns dock en del långivare som erbjuder Blancolån till kunder trots att de har betalningsanmärkningar och en låg inkomst. I dessa fallen krävs det dock vanligtvis en form av säkerhet för att lånet ska beviljas. Det kan vara en borgensman som tar på sig lånet om du inte kan betala tillbaka det.

Ju bättre ekonomi du har desto större chanser har du för att få ett lån beviljat. Det säger sig själv. Har du betalningsanmärkningar sedan tidigare kommer detta synas när långivaren genomför kreditkollen. Detta påverkar din kreditvärdighet och gör det svårare för dig att få lånet beviljat.

Kreditupplysning – vad innebär det?

För att kunna bedöma din kreditvärdighet genomför långivare en kreditupplysning på sina potentiella låntagare i samarbete med ett kreditupplysningsföretag som Upplysningscentralen (UC).

UC använder en riskscore från 0–100% där 0,1% är den bästa kreditscoren. Gör man många kreditupplysningar under en kort tid påverkas ens riskscore negativt och därför bör man hålla koll på hur många man gör. I Upplysningscentralens register är de synliga i 12 minuter.

Vid en kreditupplysning använder UC sig av data från skatteverket, lantmäteriet, banker, bolagsverket, kronofogden, finansbolag, kreditkortsföretag, tingsrätten och andra myndigheter och källor som har data som kan ge information om din betalningsförmåga.

 

Är ett Blancolån en bra idé?

Personliga lån som ett Blancolån är ett attraktiv alternativ om du behöver pengar genast. Med en mängd olika långivare som opererar online kan pengarna finnas på ditt konto inom bara några timmar från det att du ansökt om lånet. Räntan kan vara relativt låg om du har en bra kreditvärdighet, vilket kan göra ett Blancolån till ett bra sätt att konsolidera och betala av andra skulder. Andra skäl till att använda ett Blancolån är att betala för oförutsedda nödutgifter eller att köpa ett nytt/renovera ditt hem.

Men ett Blancolån är inte alltid den bästa idén. När allt kommer omkring är ett blancolån fortfarande en form av skuld. Vet du redan att du har en förmåga att slösa pengar är det inte särskilt smart att ansöka om ett blancolån. Du bör också överväga ett blancolåns återbetalningstid och månatliga betalningar. Innan du accepterar ett låneerbjudande är det en god idé att beräkna om du ens har råd att betala de månatliga betalningarna under de åren som du kommer spendera på att betala av lånet.

Oavsett vilket lån det handlar om är det viktigt att du är väl insatt i de risker som medföljer. Man ska endast låna pengar om man vet att det är möjligt att återbetala det längre fram.


[1]