Spartips

Skydda internetbanken med en VPN

Vid användning av internetbanken förväntar man sig att allting ska ske säkert och smidigt, men trots bankernas försök att skydda en finns det fortfarande orosmoment såsom bedrägeri och att få sin identitet stulen. Lyckligtvis nog kan man ta hjälp av ett ”Virtual Private Network” (även kallat för VPN) för att förbli anonym på nätet, kryptera information och skydda sin säkerhet. Kan en VPN-tjänst därför stå till tjänst gällande transaktioner på nätet?

När VPN är en perfekt lösning

Om det är tal kring transaktioner på nätet samt andra tillfällen där känslig data hanteras kan det komma att bli en katastrof om hackare kommer åt bankuppgifterna eller liknande personuppgifter för att stjäla antingen ens identitet eller pengar. Lyckligtvis nog kan en VPN kryptera ens trafik för att ens transaktioner ska förbli säkra. Genom vissa VPN-tjänster kommer till och med ens historik, aktivitet på nätet samt data aldrig att delas med tredjeparter, övervakas eller sparas. Det är därför mycket säkert att dra nytta av en VPN vid användning av internetbanken.

Offentligt Wi-Fi

Ytterligare tillfällen då VPN blir ett perfekt val är när man använder ett offentligt Wi-Fi. Kanske sker detta på flygplatsen, ett café eller på ens hotellrum – men oavsett var så kommer detta alltid att vara riskabelt. Hackare är mycket smarta och kan inte bara hacka sig in på ens enhet, utan även skapa falska Wi-Fi nätverk som man loggar in på då man förutsätter att de är äkta. Ha därför alltid igång VPN när man surfar via ett offentligt Wi-Fi vid användning av internetbanken för att vara på den säkra sidan.

Installering av VPN på mobilen

Kanske tror man att processen förblir säker om man använder en bankapplikation istället för att komma åt internetbanken via nätet, men tyvärr är detta inte fallet. Mobila enheter må vara lite svårare för hackare att ta sig in i jämfört med datorer, men detta är fortfarande fullt möjligt. Ladda därför ner en VPN till ens mobil – gärna en tjänst som kan användas på flera enheter så att man kan använda sin VPN på både datorn och mobilen samtidigt.

När man bör undvika en VPN

Det kan kännas lockande att ladda ner en gratis VPN då det som sagt inte kostar någonting, men många kostnadsfria varianter är inte att rekommendera. Dessa tjänster är nämligen vanligtvis fullproppade med reklam för att samla in ens aktiviteter och därefter sälja dem till tredjeparter. Hastigheten när man surfar på internet kommer dessutom i vanliga fall att vara mycket långsam samtidigt som det är långtifrån omöjligt att hackare får tag på IP-adressen, någonting som man så klart vill undvika.

Med detta i åtanke bör man därför alltid satsa på VPN-tjänster som kostar pengar eller som har bevisat sig vara säkra såsom exempelvis NordVPN eller Zenmate VPN. Det är en sådan liten summa som man behöver betala varje månad, och i gengäld får man en VPN som man alltid vet att man säkert kan lita på. För de som använder sig av internetbanken är det därför en mycket god idé att ladda ner en VPN redan idag för att skydda ens personuppgifter.