Låna

Att ansöka om ett bolån

När man talar om de viktigaste och mest betydelsefulla lånen under ens livstid kommer bolån för det mesta att nämnas. Med ett bolån får man chansen att låna ett större belopp pengar som ofta täcker större delar av en ny bostad som man intresserar sig för. Kanske ska man för första gången flytta ut i sin egen lägenhet eller så är man intresserad av att utöka utrymmet genom att flytta till en villa. Så länge man befinner sig i en lovande ekonomisk sits kommer det inte att dröja länge förrän man har sina drömmars bostad – eller kanske satsar helhjärtat på det där renoveringsprojektet.

Hur fungerar ett bolån?

Ett bolån är en typ av lån som man vanligtvis tar vid köp av en ny bostad, men pengarna kan även användas för att bygga vidare på en bostad som man redan har. När man tar detta lån är det i de flesta fallen tal om en relativt stor summa pengar där ens bostad blir den säkerheten som man uppvisar. Oavsett vilken bank eller långivare som man vänder sig till kommer man att ha möjligheten att låna upp till 85 % av bostadens värde när man tar ett bolån för att köpa exempelvis en villa eller bostadsrätt. De resterande 15 % betalar man själv i kontant, men det händer ibland att privatlån tas för att täcka en del av dessa 15 %.

Att ha ett lånelöfte redo innan budgivningen

Det är alltid bra att ha i åtanke hur ett lånelöfte kan sitta på sin plats redan innan man börjar leta efter en ny bostad. Syftet med ett lånelöfte är att man får besked om hur stort ens bolån egentligen får vara utefter uppgifter såsom ens inkomst, jobb, potentiella medlåntagare och livssituation i allmänhet. När man väl har mottagit ett lånelöfte är man medveten om i vilken prisklass man kan lägga sig när man börjar kika efter bostäder, och det är inte sällan som mäklare kräver att man har ett lånelöfte innan man ens får lägga bud på den bostaden som intresserar en.

Även om det inte alltid är ett måste att uppvisa ett lånelöfte för mäklaren kommer ens chanser att få bostaden att öka då löftet fungerar likt en garanti till mäklaren på att man faktiskt kan betala det budet som man lägger. Det bästa är att det inte kostar ens en krona att ansöka om ett lånelöfte, och om man väl har fått det beviljat kommer löftet att gälla i hela tre månader. Om man inte skulle hitta en bostad inom den här tidsramen är det lätt som en plätt att enbart ansöka om ett nytt lånelöfte återigen.

Tänk på att man alltid borde ansöka om ett nytt lånelöfte om ens ekonomiska situation har förändrats sedan man fick sitt förra löfte beviljat. Hur stort ens bolån får vara beror nämligen som sagt på bland annat hur mycket man tjänar varje månad, så om detta förändras kommer ens möjlighet för lån att göra detsamma.