Ekonominyheter

Att tänka på när du ska ansöka om små lån

Små privatlån kan användas till praktiskt taget vad som helst. Långivare frågar normalt inte om vad pengarna ska användas till, vilket betyder att man kan ansöka om små lån för att finansiera allt från en semester till ett läkarbesök. Även om dessa lån inte är billigare kan de vara bra alternativ under en mängd olika omständigheter. Men det finns då ett par ting man ska ha i åtanke.

Om du funderar på att ta ett privatlån har vi listat några ting du bör ha i åtanke innan du fattar ditt beslut.

Förstå hur små lån fungerar

Mindre lånebelopp delas normalt ut som privatlån, några gånger kallat konsumentlån, snabblån eller smslån. Ett litet lån kan vara precis vad du behöver för att klara dig ur en nödsituation. Sådana lån måste man vara insatta i innan man lånar pengarna då de skiljer sig en hel del från traditionella banklån.

Små lån består av mindre belopp, normalt allt från 1 000 till 50 000 kronor. Gemensamt för dessa är, förutom de små beloppen, är att de har korta löptider och höga räntor. Sådana små lån tecknas dessutom nästan alltid utan säkerhet, vilket innebär att det inte behövs några säkerheter (personliga eller finansiella egendomar) för att garantera lånet ifall du inte kan återbetala det.

Lånen tenderar som sagt också att ha högre räntor, eftersom de är mer riskfyllda för långivare. Hur mycket ränta du betalar beror dock på långivaren samt din kreditvärdighet. Ju sämre kreditvärdighet desto högre ränta kommer sättas på ditt lån.

Små lån kan försätta dig i stora skulder

Eftersom små lån tenderar att ha skyhöga räntor och korta löptider kan det vara svårt för låntagaren att återbetala lånet i tid. Ju högre ränta desto dyrare blir lånet, och har man inte de ekonomiska förutsättningarna som krävs för att återbetala lånet i tid blir lånet ännu dyrare i och med betalningsanmärkningar. Detta kan i sin tur resultera i stora skuldsättningar. Små lån ska normalt återbetalas inom 30 dagar, vilket är en rätt kort tid om man tänker på det.

Många små lån skadar din kreditvärdighet

När man ansöker om ett lån, om det så är ett huslån eller ett litet snabblån, tas det en kreditupplysning på en. Alla kreditupplysningar påverkar ens kreditvärde, vilket betyder att många kreditupplysningar försämrar ens kreditvärdighet. En dålig kreditvärdighet kan påverka mycket. Det kan försvåra ens framtida lånemöjligheter, men också göra det svårt för personer att få en lägenhet förmedlad av en strikt hyresvärd. Ju sämre kreditvärdighet man har desto högre räntor sätter också långivare.

Små lån kan vara behjälpliga, men också innebära många nackdelar

Att låna pengar kan vara fördelaktigt för den som behöver pengar omedelbart. De kan användas för att finansiera en semester, ett bröllop eller ett läkarbesök. Men också för skuldkonsolidering, där man samlar sina skulder på ett större lån för att minska räntan.

Som vi gått igenom kan små lån dock försätta en i stora skulder, samt påverka ens kreditvärdighet negativt. Det gäller att vara insatt i nackdelarna så väl som fördelarna innan man ansöker om ett lån.