Investeringar

Kommer Bitcoin och kryptovalutor att ersätta traditionella banker?

Bitcoin och kryptovalutor i allmänhet har gått från att vara ett internetfenomen som diskuterades på obskyra och undangömda forum för hobbykryptografi till att bli en global spelare på den internationella finansmarknaden. Men Bitcoin är så mycket mer än bara en valuta och investeringsverktyg.

Bitcoin har stigit över 13 000 % sedan introduktionen 2009 och pratas därför mest om som ett investeringsverktyg. Verkligheten är att kryptovalutor i allmänhet inte skapades med investering och värdeökning i åtanke. Istället var det från början tänkt som ett alternativ till traditionell valuta och som ett sätt att skifta kapitalförvaring från stora internationella banker direkt till privatpersoner.

För den som är intresserad av att köpa Bitcoin är det lätt att bli förvirrad och osäker på det bästa sättet att ta sig fram. Kryptovärlden kan verkligen verka vara en ogenomtränglig djungel men det finns mycket bra och hjälpsam information att ta del av. Aktieskola.com har förutom mycket bra information om aktier även en fantastisk guide om bitcoin som lämpar sig utmärkt för nybörjare.

Bitcoin som investeringsverktyg

Nu för tiden så är kursen på Bitcoin välbevakad av många av landets största tidningar. När kursen slår nya rekord går det ofta att läsa om, och hundratusentals svenskar väljer att investera i Bitcoin och kryptovalutor istället för traditionella investeringsverktyg såsom aktier och fonder.

Anledningarna till investeringarna är många. Det kan vara att man verkligen tror på tekniken och ideologin bakom Bitcoin, eller så kan det vara för att man ser en chans att tjäna pengar genom långsiktiga investeringar. Båda anledningarna är fullt legitima, men det är viktigt att du som ny investerare läser dig in på allting som har med kryptovalutor i allmänhet att göra, men även skaffa dig goda kunskaper kring Bitcoin. Som den största och första riktiga Kryptovalutan cirkulerar hela marknaden kring kursen på Bitcoin.

Hur fungerar Bitcoin?

Alla transaktioner som sker med Bitcoins görs genom ett globalt och decentraliserat nätverk som heter blockkedjan. Detta nätverk är helt krypterat och “peer to peer”, det vill säga användare till användare. Transaktioner går alltså inte igenom en bank eller liknande, utan allt sker direkt på blockkedjan.

Blockkedjan är som sagt krypterad vilket möjliggör nästintill anonyma transaktioner. Anonymitet och personlig frihet är nämligen två ledord i kryptovärlden och även om det går att spåra transaktioner med Bitcoin är det väldigt mycket svårare än om köpet hade gjorts via en traditionell bank.

Bitcoin möjliggör transaktioner och kapitalförvaring utan mellanhänder. Det ger helt enkelt användare möjligheten att vara sin egen bank. På grund av krypteringen går det inte att förfalska eller bedra systemet. Det finns dock en rad saker man måste vara försiktig kring när det kommer till Bitcoin och kryptovaluta, och det är väldigt viktigt att du som potentiell investerare är väl påläst.

Bitcoin istället för traditionella valutor

Så kommer Bitcoin och kryptovalutor att ersätta traditionella banker? Mycket tveksamt. En sak som är säker är dock att krypto är här för att stanna och det är mycket möjligt att en stor del av alla transaktioner online kommer att ske via Bitcoins i framtiden.