Ekonominyheter

Behöver du ta ett lån för att ta nästa steg med ditt företag?

Att vara entreprenör och egenföretagare är helt fantastiskt. Oavsett om du precis har startat din egen verksamhet eller om du har varit igång några år så är det ovanligt att man finner sig i en situation där man behöver ta ut ett lån för att kunna ta nästa steg.

Men hur ska man göra när man är intresserad av att ta ett företagslån? Att vara egenföretagare är inte helt lätt alla gånger och det är av yttersta vikt att allting blir så bra som möjligt. Att ta ett lån kan öppna upp för stora möjligheter och är ett sätt att få verksamheten att växa. Oavsett vad du behöver använda pengarna till så kan det vara klokt att ha koll på de två olika typer av företagslån som finns idag. Vi kommer därför gå igenom hur ett vanligt företagslån går till hos svenska banker, men även diskutera vad ett företagslån utan UC är.

Vad är UC?

UC står för upplysningscentralen och är ett kreditupplysningsbolag som drivs av Sveriges största banker. Deras uppgift är att undersöka potentiella låntagare får att få en uppfattning om deras kreditvärdighet. Om du exempelvis tecknar ett bolån eller privatlån hos din bank så är det med största sannolikhet som UC används för att ta reda på om du är en trovärdig kandidat för ett lån.

Att låna utan UC betyder alltså att man använder sig av en utlånare som inte genomför en kontroll via kreditupplysningsbolaget. Även om detta kan verka som ganska onödigt så finns det faktiskt en rad fördelar med att ta ett företagslån utan UC i vissa situationer.

Ett klassiskt företagslån hos någon av de stora bankerna

Alla de svenska stora bankerna erbjuder olika former utav företagslån. Om du är intresserad av att få företaget att växa och behöver exempelvis ny utrustning eller liknande så kan detta vara ett ypperligt sätt att få in lite extra ekonomiskt spelutrymme. Genom att ta kontakt med din bank eller läsa mer på deras hemsida så kan du få rådgivning och tips kring vilken lånelösning som passar bäst för dig och ditt företags situation. Bankerna är väldigt kunniga och hjälper dig mer än gärna att ta ett bra beslut.

Men hur mycket kan man låna? Det beror väldigt mycket på mellan företag till företag. Det är också därför det är klokt att kontakta banken så kan de leda dig på rätt väg.

Ta ett företagslån utan UC

Men i vilka situationer kan det löna sig att inte gå igenom en traditionell bank? Det skiljer sig lite åt, men det är inte alltid man vill gå genom UC. Det kan vara att man har ett dåligt kreditvärde på grund av tidigare företagslån, eller så vill man inte dra ner sin kreditvärdighet hos UC med ännu en låneansökan. Det kan också handla om att man vill ansöka om ett mindre samlingslån. Oavsett dina anledningar är det väldigt viktigt att du räknar på allting och sätter upp finansiella kalkyler som du kan följa.