Låna

Låna pengar på nätet, smartaste guiden

Är du i behov av ett mindre lån kanske du redan har börjat fundera kring att låna pengar på nätet. Vi guidar dig genom hela processen, från början till slut.

Självklart kan du låna pengar på nätet. Det är en snabb, enkel och kostnadsfri process. Vanliga typer av nätlån är:

    • Privatlån

    • Snabblån

    • Kontokredit

Det händer att alla tre varianterna går in i varandra men det finns en del skillnader.

Termen privatlån är något som bankerna använder för att marknadsföra sina egna smålån som ligger utanför kategorin bolån eller billån. Behöver du en mindre summa pengar för att köpa en ny pryl eller finansiera semestern är det ett privatlån du ska söka. De allra flesta storbanker erbjuder privatlån till varierande ränta. Kontakta din bank för att få reda på villkor och avgifter. Har du ingen möjlighet att låna pengar via din bank kan du vända dig till ett kreditbolag på nätet. Kreditbolaget erbjuder snabblån, SMS lån eller blancolån. Dessa har oftast en högre ränta och en kortare återbetalningstid. I likhet med privatlånet får du använda pengarna till vad du vill så länge lånet betalas tillbaka i tid.

Kontokredit är en tredje variant som går att söka online men är kopplat till ditt bankkonto. Krediten träder in när pengarna på kontot tagit slut. Du betalar tillbaka krediten genom att helt enkelt sätta in pengar på ditt bankkonto. Du betalar bara ränta på krediten som du faktiskt använt, alltså inte på hela kreditgränsen. Den här typen av kredit bör ej förväxlas med kortkredit. Kortkredit får du när du gör inköp med ditt kreditkort. I slutet av månaden får du en räkning där du kan se hur mycket kredit du handlat för. Du kan antingen välja att betala av hela kreditbeloppet eller bara en viss summa.

Hur lånar jag pengar på nätet?

Alla långivare på nätet har en ansökningssida där du kan fylla i dina uppgifter och skicka iväg en låneansökan på bara några minuter. Hur mycket information du måste uppge om din egen ekonomi  varierar men normalt brukar det räcka med att du fyller i namn och personnummer, önskat lånebelopp och återbetalningstid. Därefter gör långivaren en bedömning av din ansökan och begär en kreditupplysning. Kreditupplysningen görs för att bedöma din kreditvärdighet, alltså din privatekonomiska profil. I praktiken vill långivaren försäkra sig om att du har en så pass ordnad ekonomi att du faktiskt kan betala tillbaka lånet. Har du många betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden är det risk att du får avslag på din ansökan.

Var lånar jag pengar på nätet?

Det finns två sätt att låna pengar på nätet. Antingen ansöker du om lån via din långivares hemsida eller så kan du också söka via en låneförmedlare eller jämförelsetjänst. Det senare är att rekommendera. När du söker lån via en jämförelsetjänst får du en tydlig bild av vilka lån som finns tillgängliga på marknaden. På LoanScouter.com har vi förenklat processen ytterligare. Här kan du söka efter lånetyp (snabblån, SMS lån, mikrolån, lån utan UC) och långivare. Läs våra opartiska recensioner, kika på vad de olika långivarna erbjuder för villkor och fatta ett ansvarsfullt beslut. Hos oss behöver du varken registrera konto eller inloggningsuppgifter. Tjänsten är helt kostnadsfri och tillgänglig 24 timmar om dygnet. Välkommen in!