Låna

Behåll din kreditvärdighet med ett lån utan UC

I samband med en låneansökan tar alltid långivaren en kreditupplysning på dig oavsett lånebelopp och lånetyp. Kreditupplysningar kan påverka din kreditvärdighet negativt men genom att ansöka om ett lån utan UC kan du låna pengar utan att din kreditvärdighet skadas.

Lån utan UC innebär kort och gott att du lånar pengar utan en kreditupplysning från Upplysningscentralen (UC). Upplysningscentralen är idag det största kreditinformationsföretaget i Sverige. Upplysningscentralen ägs och används av storbankerna men även låneförmedlare och långivare av privatlån använder nästan uteslutande Upplysningscentralen.

Långivare som erbjuder högkostnadskrediter, det vill säga snabblån, smslån och kontokrediter använder sig i regel inte av UC. Här är Bisnode eller Creditsafe de två huvudsakliga kreditinformationsföretagen som används av dessa långivare och som inte påverkar din kreditvärdighet negativt.

För att hitta bäst lån utan UC kan du besöka IngenUC.se som jämför och listar lån utan kreditupplysning från Upplysningscentralen.

Vad är en kreditupplysning?

Enligt konsumentkreditlagen måste banker och långivare ta en kreditprövning på alla låntagare innan de beviljar lån. Kreditupplysningen är till för att göra en riskbedömning om du som låntagare har ekonomiska förutsättningar att betala räntor och amortering på ett eventuellt lån.

En kreditupplysning registreras i 12 månader och innehåller bland annat information om eventuella nuvarande lån, betalningsanmärkningar, tidigare kreditupplysningar och inkomst.

Kreditupplysningar från UC påverkar ditt kreditbetyg negativt

För varje kreditupplysning som registreras hos UC sänker dem ditt kreditbetyg vilket leder till att det blir svårare för dig att bli beviljad ett lån. I regel brukar kreditbetyg inte påverkas nämnvärt negativt av 1-2 kreditupplysningar. Men fler än tre upplysningar på kort tid kommer att sänka ditt kreditbetyg.

Alla upplysningar registreras i Upplysningscentralens offentliga register vilket alla långivare, banker och andra företag har tillgång till. Det är en viss fördröjning från det att din låneansökan registreras till dess att krediten uppdateras i kreditupplysningen. Under denna perioden vet inte långivarna om och hur många av dina låneerbjudanden du accepterat. Dem kan därför inte veta om du redan har ett eller flera aktiva lån vilket leder till att dem tar en stor risk om dem skulle bevilja dig ett lån.Detta är en av de största anledningarna till att kreditupplysningar från UC kan försvåra ett eventuellt låntagande.

Låna alltid pengar utan UC om möjligt

I de fall där det går är det alltid rekommenderat att låna utan UC. Det innebär dock att de enda alternativen som finns är högkostnadskrediter som smslån eller kontokrediter. Dessa lån är också de lånetyper som har höga effektiva räntor och dessa bör endast användas som en sista utväg då ekonomi verkligen krisar.

Ett annat alternativ är att använda sig av en låneförmedlare. Du kan inte ta lån utan UC hos en förmedlare men dem tar endast en kreditupplysning från UC i samband med en låneansökan. En förmedlare skickar sedan ut din ansökan till alla de långivare de samarbetar med och man får sedan en eller flera låneerbjudanden. På så sätt kan man ansöka om lån hos flera långivare utan att flera upplysningar skrivs hos UC.

I slutändan bör man dock inte avskräckas helt från att ansöka om eventuella lån med UC eller andra aktiviteter såsom att betala online via faktura. Allt handlar om måttfullhet. Får man kreditupplysning skriven på sig några enstaka gånger om året behöver du inte oroa dig över att ditt kreditbetyg ska sjunka till botten.