Investeringar

Fortissio – allt du behöver veta för att komma igång

Fortissio låter kanske inte som något som handlar om valutahandel – men det gör det. Det är inte många som vet vad Fortissio är och därför ska jag förklara det för dig. Det finns både

fördelar och nackdelar med Fortissio och för att du inte ska få några överraskningar i efterhand kommer du att bli förberedd genom att fortsätta läsa.

Vad är Fortissio?

Handel i Contract For Difference (CFD) erbjuds hos Fortissio eftersom det är en nätmäklare – alltså som en plattform. Det finns över 230 CDF:er i allt från index till råvaror. I år – 2021 – har det funnits i 20 år och är registrerat  genom Hellenic Capital Market Commission som är Greklands kapitalmarknadskommission. Plattformen tillhör Vie Finance som är ett investmentbolag.

Den som inte har någon erfarenhet av Fortissio eller CDF bör ta hjälp och inte göra någonting som man inte har full koll på. Att handla med CFD är till för traders med erfarenheter och kunskaper om riskhantering och trading. Du bör även vara medveten om att du kan förlora pengar och att det kan ske hos alla nätmäklare – inte bara hos Fortissio.

Stort antal finansiella hjälpmedel

Hos Fortissio finns det mer än 230 instrument, verktyg, hjälpmedel – eller vad du nu än vill kalla dem – att välja mellan. Detta gör att det finns ett stort utbud att välja mellan vilken enhet du vill trada med. De vanligaste enheterna är råvaror, index eller valutapar. Mer information om dem och två andra finns nedan.

Handeln på Fortissio sker genom CFD för att efterlikna den underliggande tillgången så mycket som möjligt. CFD är alltså ett slags finansiellt verktyg. Men det är inte du som äger själva fonderna eller aktierna – utan du äger CFD:en som liknar fonden eller aktien. Du behöver inte oroa dig för att det ska vara något lurt när du handlar med CFD då det är reglerat av Skatteverket. Om du vill veta mer om vad Skatteverket säger om CFD kan du läsa om det på deras hemsida.

Råvaror

Att handla med råvaror på Fortissio är lite som att handla på det sätt man gjorde förr – bara att det nu är mycket mer digitaliserat och modernt. På Fortissio kan du handla med bland annat kaffe, majs, socker, vete och koppar.

När du handlar med råvaror kommer du med stor sannolikhet att märka att de inte följer samma kurvor och logik som aktier och valutor. Men det är just det som gör de spännande att handla med råvaror.

Index

Fortissio har nio alternativ för aktieindex. Alla dessa index är uppbyggda av ett antal aktier. Många använder sig av index då det är enklare att se mönster i tradingen än vad det är med ensamma aktier.

OMXS30, IBEX 35, Nikkie, WIG20 och NASDAQ är några av de index som finns hos Fortissios CFD:er.

Valutapar

Det finns olika storlekar på valutapar och så är det även hos Fortissio. Totalt finns över 40 olika par och de största är till exempel EUR/USD, EUR/JPY och CBP/USD. Ett tips är att börja trada med någon av de stora valutaparen eftersom de är mer förutsebara.

För att de stora valutaparen ska kunna finnas måste det även finnas små. Dessa har inte lika höga toppar och låga dalar som de allra största. Några av de små valutaparen är TRY/JPY, EUR/NOK och EUR/PLN.

Börshandlade fonder

ETF och börshandlade fonder är egentligen samma sak. De båda är en typ av aktiefond som verkar direkt på börsen. Fortissio har två typer av dessa fonder – QQQ och iShares iBoxx. QQQ är en fond som innehåller aktier med företag som framhäver utveckling, till exempel Apple. iShare iBoxx är en räntefond som har företagsobligationer.

Aktier

Fortissio har några av de största bolagen som du kan trada i aktier med. Om du vet om att du tycker att visst mönster är lockande eller vill specialisera dig på något område är aktier en bra idé. Pfizer, Adidas och Google är exempel på aktier som är CFD:er hos Fortissio.

Vilket typ av konto kan jag skapa?

Fortissio vill inte begränsa deras användare och därför finns det nio olika typer av konton som man kan registrera på plattformen. Beroende på hur mycket du sätter in får du ett visst typ av konto. Sätter du in det minsta möjliga beloppet – som är 200 USD – får du ett Basic-konto. Ett Basic-konto registreras så länge du inte sätter in mer än 1999 UDS.

Ju större konto du har desto mindre spread. Spread är skillnaden mellan köp- och säljpris och den avgift som Fortissio tar ut. Har du ett Basic-konto har spreadsen vanliga priser. Det är det här som är den stora skillnaden mellan de olika kontotyperna. Men bara för att du får mer rabatt vid större insättningar är det inte alltid det bästa att sätta in så mycket att du får 40 % rabatt – vilket är den största rabatten.

Gemensamt för alla konton är att de erbjuder nyhetsbrev, personlig kundtjänst, gratis e-bok och utbildning. En del av utbildningen är att de första 10 positionerna du tar. Dessa 10 kan du varken förlora eller vinna pengar med. Det här är Fortissios variant på demokonto.

Hävstång

Fortissio använder sig av hävstänger när du handlar med CFD. Du kanske inte alls förstår vad det innebär men det menas med att den position du tar ändras mycket fortare än den underliggande tillgången. En hävstång kan ligga mellan 2 till 30 gånger och beror på tillgångsslag.

Att handla med hävstång är inte enkelt och det finns stora risker. För att du inte ska göra något som får dåliga konsekvenser är det viktigt att du första samlar på dig kunskap om hur det fungerar och inte gör något du är osäker på.

Vilken tradingplattform använder Fortissio?

Fortissio använder sig utav en tradingplattform som heter PROfit. Denna kan du använda både via en dator genom deras hemsida och en mobil. Det finns nämligen en app både för Android- och iOS-telefoner.

PROfit

Kurserna i PROfit ser ut som blockljus – det kallad för candle sticks. Candle sticks är till för bland annat trading och tekniska analyser. Genom denna tradingplattform kan du se det tekniska analysverktyget Autochartist direkt. Detta hjälper dig och gör det enklare för dig att hitta volatilitet, stöd, motstånd och så vidare.

Om det är någonting drastiskt som sker eller något du har nytta av ger Autochartist dig en uppdatering dagligen. Eller egentligen får du en uppdatering vare sig du vill det eller inte – vilket är positivt eftersom du då alltid är med i matchen. Du får även varningar och analyser.

Göra uttag hos Fortissio

När du ska göra ett uttag på plattformen gör du det på samma sätt som du gjorde din insättning. Det finns olika alternativ i olika länder. Men i Sverige kan du välja mellan konto-/kreditkort, Neteller, Klarna eller Skrill.

Det tar en dag för mäklaren Fortissio att behandla ditt uttag. Dock finns inte pengarna på ditt konto redan efter en dag då varje betalningsmetod behöver en viss tid för att sätta in pengarna på ditt konto.

Positivt med Fortissio

Om du är erfaren och känner dig säker på trading finns det många fördelar med Fortissio. Vet du vad du håller på med och inte använder CFD:er för att investera långsiktigt är Fortissio ett bra alternativ. Det är en effektiv plattform som inte använder sig av provision. Istället använder de sig av spread. Dessutom så är plattformen en reglerad nätmäklare via HCMC.

Negativt med Fortissio

Utan några negativa saker skulle det inte finnas några positiva. Med detta sagt så finns det några nackdelar även hos Fortissio. Plattformen går inte att använda med MetaTrader och det finns inget demo-konto. En enkel sak som Fortissio skulle kunna göra för att bli ännu bättre är att minska summan på minsta insättning – som i dagsläget är 200 USD.

FAQ

Finns det någon bättre nätmäklare än Fortissio?

Det beror på vem du frågar. En nätmäklare som är bäst för en person är inte bäst för en annan. Alla vill ha olika saker och föredrar olika nätmäklare. Därför är Fortissio den bästa för vissa men inte för andra.

Är det riskfyllt att handla på Fortissio?

Ja det är det. Eftersom att Fortissio handlar om trading finns det alltid en risk. Den risken bör du vara väl medveten om innan du börjar handla.

Kan jag lita på Fortissio?

Det finns inget som säger att du inte skulle kunna lita på Fortissio. Det är en reglerad mäklare hos Skatteverket.

Måste jag ladda ner en app för att använda Fortissio?

Om du inte vill använda en app kan du surfa in på deras hemsida genom din webbläsare. Det fungerar både på datorn, surfplattan och mobilen. Det enda som krävs är att du har internetanslutning.

Hitta fler inlägg som vi tipsar om på bankportal.se

låna pengar med låg ränta