Spartips

Teckna nytt elavtal för en förbättrad privatekonomi

Om din privatekonomi krisar just nu kan ett första steg för en förbättrad ekonomi vara att se över ditt nuvarande elavtal. Tyvärr betalar allt för många svenskar för mycket i elkostnader årligen, vilket går att ändra på genom att vända sig till ett annat elbolag.

Det finns olika anledningar till att byta elavtal och du kommer säkerligen kunna hitta billigare alternativ som passar din budget bättre än ditt nuvarande avtal. Det finns dock några saker att tänka på inför bytet, samt sätt att snabbare hitta ett nytt elavtal som passar dig bäst.

Nedan går vi igenom några saker du bör tänka på inför ditt val, samt guidar dig hur du byter elavtal om du nu väl bestämmer dig för att göra det.

Innan du byter elavtal…

… är det viktigt att undersöka ditt nuvarande elavtal. Se över ting som bindningstid och uppsägningstid i ditt nuvarande elavtal. Här kan du också skriva ner de ting du inte är nöjd med hos ditt nuvarande elbolag och de ting du faktiskt är nöjd med. På så sätt blir det enklare för dig att hitta ett nytt elbolag som uppfyller dina krav.

Härefter ska du givetvis säga upp avtalet med ditt nuvarande elbolag i tid för att försäkra dig om att du inte ska betala dubbel avgift en månad.

När du ska byta elavtal…

… är det smart att jämföra olika elbolag innan du bestämmer dig. Genom att jämföra olika elavtal kan du se vilka priser de olika elbolagen erbjuder samt hur deras bindningstid/uppsägningstid ser ut. Ett snabbt och smidigt sätt att jämföra elavtal på är med hjälp av Elavtal24. Elavtal24 ställer nämligen olika svenska leverantörer mot varandra för att jämföra just de faktorer som kan vara viktiga för konsumenten. De ser såklart först och främst på priserna, men också bindnings/uppsägningstid samt miljöbelastning.

Rörligt eller fast elavtal?

Något du bör tänka på inför ditt val av nytt elbolag är huruvida du vill ha ett rörligt eller fast elavtal. Ett rörligt elpris innebär att kostnaden för elanvändning kan variera beroende på hur mycket el du använder. Det kan vara väldigt svårt att förutse hur stora kostnaderna kommer att vara och kan därför vara en risk för dem vars ekonomi inte är så bra.

Ett fast elpris däremot innebär att elkostnaderna kommer ligga på samma pris varje månad. Det gör det enklare för konsumenten att beräkna sina utgifter månatligen, men på sikt kan det vara dyrare med ett fast elavtal än ett rörligt.

Så byter du elavtal

När du sagt upp ditt nuvarande elavtal och hittat ett nytt elbolag du vill teckna ett avtal hos är det dags att komma igång!

Du bör kontakta det elbolag du bestämt dig för i god tid. Normalt krävs det en månad för att genomföra ett byte av elavtal, så skicka in din ansökan skriftligt i gott om tid innan det är dags. Ditt nya elbolag kommer kontakta ditt elnätsföretag om bytet och när detta är gjort behöver du inte göra annat än att betala dina framtida räkningar!