Ekonominyheter

Vad är lån utan UC

Din kreditvärdighet påverkas negativt av många upplysnings förfrågningar. Desto fler desto sämre blir din kreditvärdighet. Detta påverkar möjligheten att få ett lån. Det kan därför vara ett alternativ att låna utan UC, där förfrågningarna inte registreras. Lån utan UC avser mest snabblån, är du ute efter ett privatlån kan det bli lite svårare. 

Vad är UC?

UC, även känt som upplysningscentralen, är Sveriges största kreditupplysningsbolag. UC ägs idag av Enento Group Oyj. Tidigare ägare var storbankerna, SEB,  Handelsbanken, Danske Bank, Swedbank, Länsförsäkringar och Nordea. Deras tjänster används även av exempelvis mäklare och hyresvärdar för att se om kunderna har råd med boendet. 

En kreditupplysning skyddar den som är långivare och försäkrar att låntagaren har råd att betala tillbaka lånet. Den ger även en trygghet till dig som låntagaren genom att hindra dig från att låna mer än vad du har råd. Vid en låneförfrågan beräknas det nämligen om du anses ha råd med lånet.  Några exempel på uppgifter som registreras är hur många lån du redan har och när de ska vara återbetalda. Antalet förfrågningar under 12 månader syns också. Dessa syns bara hos Upplysningscentralen, inte hos de andra kreditupplysningsbolagen.

Låna pengar utan UC

Om du vill ta ett lån utan ett UC så ska du vända dig till andra långivare. En kreditupplysning hos upplysningscentralen finns kvar i registret i ett år från det att upplysningen har beställts.
De andra kreditupplysningsbolagen ser inte förfrågningarna som har gjorts hos UC

Exempel på andra kreditupplysningsbolag är Creditsafe, Sergel och Bisnode.

Har du betalningsanmärkningar så finns det ändå en chans att du kan få ett lån utan UC. Det är många långivare som erbjuder lån trots betalningsanmärkning, det du ska tänka på är att dessa lån ofta har en högre ränta.

Välj en långivare som gör en bedömning av din aktuella ekonomiska situation istället för den historiska. Man tittar även på hur gammal betalningsanmärkningen är, desto äldre desto bättre är dina chanser att få lån

Fler tips hittar du hos seam.fi

Snabblån

Det finns många olika kreditbolag att välja på när du vill ta ett lån utan UC. 

De kreditbolag som erbjuder lån, ger dig svar snabbt, ofta direkt genom dessa snabblån. Maxbeloppet för dessa lån ligger oftast på 50.000 men det kan variera.

Tänk på att räntekostnaden på snabblån är högre än på privatlån men däremot så får du utbetalningen snabbt när du ansöker. 

Privatlån 

Ett privatlån utan UC är mer ovanligt än vad snabblån är. Det kan vara svårare att lyckas hitta ett större belopp utan UC. Anledningen till detta är att de flesta banker använder just upplysningscentralen för privatlån. 

När långivare får en ansökan på ett större lån så vill de känna en säkerhet att du som låntagare exempelvis inte  har flera stora lån. Därför används deras tjänster för att kunna se förfrågningar från viktiga företag så som hyresvärdar och banker. 

Fördelar och nackdelar

Det finns såklart både fördelar och nackdelar med att låna pengar utan UC

Fördelar: 

  • Syns inte i Upplysningscentralen 
  • Håller din kreditvärdighet uppe
  • Om du fått nej från ett lån från storbankerna finns det chans till att låna utan UC ändå.
  • Kan få lån trots flera tidigare förfrågningar

Nackdelar: 

  • Du som låntagare får inte en helhetsbild av din ekonomi och riskerar därför att låna mer än var du har egentligen har råd till 
  • Dyrare lån med högre räntor