Investeringar

Gratis guide till hur du investerar dina pengar smart!

Att lära sig att investera pengar kan verka skrämmande, men det är faktiskt lättare än vad man tror. Det bästa är att alla kan komma igång, oavsett hur mycket pengar man har. Som nybörjare kan det dock kräva att man är rätt påläst. Denna guide är gjord för att du ska kunna komma igång utan förkunskap, och det bästa är att den är helt gratis!

Bestäm dig för hur mycket hjälp du vill ha med att investera

Många sparare föredrar att någon ska investera sina pengar åt dem. Även om detta brukade vara ett dyrt förslag, så är det ett ganska prisvärt alternativ idag. Att hyra professionell hjälp kan vara riktigt smart, tack vare att de automatiserade portföljhanteringstjänsterna ökar. Dessa online-rådgivare använder datoralgoritmer och en avancerad programvara för att bygga och hantera dess klients investeringsportfölj, och erbjuder allt från automatisk ombalansering till skatteoptimering.

Sätt ett mål för dina investeringar

Att bestämma sig för hur mycket pengar man vill investera med, startar med att sätta upp mål och när du vill nå dem. Har du långsiktiga mål, alltså planerar du att spara upp till din pension, eller en utbetalning på ett hus eller åka på en drömresa med din familj? Kanske har du kortsiktiga mål, alltså bara vill köpa ett hus nästa år eller samla ihop till nästa års semester? Långsiktiga mål rekommenderas nästan alltid.

Bestäm dig för hur du vill investera

Det är viktigt att välja investeringar som matchar din tolerans för risk. Att räkna ut hur man ska investera pengar innebär att man bestämmer sig för vilken metod man vill använda sig av. Det beror helt och hållet på dina mål och vad du vågar riskera. Två vanliga metoder för investering inkluderar:

Aktier: Enskilda aktier i företag som du tror kommer att öka i värde.

Fonder: Genom att investera dina pengar i fonder, så som aktiefonder, indexfonder eller börshandlande fonder, så kan du köpa många aktier, obligationer eller andra placeringar på en gång. Fonder bygger på omedelbar diversifiering genom att samla investerares pengar och använda dem för att köpa en så kallad korg med investeringar som överensstämmer med fondens mål.

Hur ska jag komma igång?

Är du ny på aktiemarknaden kan det vara en god idé att läsa på ordentligt. Dra nytta av guiden du fått ta del av, men innan du investerar ska du sätta dig in i de olika metoderna. Som nybörjare och om du vill tjäna pengar snabbt, är indexfonder något att rekommendera. Du måste ha tur och kunskap för att lyckas med snabba affärer, och då kan det vara en god idé att ta hjälp av en expert.

Varför ska jag investera mina pengar? Är det inte bara riskfyllt?

Jo det är fyllt med risker, men oftast balanserar fördelarna upp det negativa. Om du söker efter att bygga en förmögenhet så kommer du vilja investera dina pengar. Investeringar gör att du kan lägga dina pengar i medel som har potential att tjäna starka avkastningskurser. Om du inte investerar missar du möjligheterna att öka ditt ekonomiska värde. Så investera klokt!