Investeringar

Vanliga instrument att använda sig utav vid dagshandel

Det är inte helt omöjligt att du som läser detta redan är intresserad av aktier och investeringar. Sannolikheten är därmed också hög att du har hört talas om dagshandel. Men vad är det egentligen och hur skiljer sig dagshandel från traditionella investeringar?

 Sverige går just nu igenom en aktieboom av sällan skådat slag. Förut så var det bara människor i finansbranschen som aktivt sysslade med aktier och investeringar. Tack vare teknikens utveckling och informationsåldern som vi lever i just nu så finns det idag goda möjligheter för vem som helst att lära sig investera för en bättre framtid.

För dig som är intresserad av aktier har du säkert hört talas om dagshandel, eller daytrading som det också ofta kallas. Dagshandel, till skillnad från traditionell investeringsstil, går ut på att tjäna pengar snabbt genom att göra snabba affärer. Medan en investerare köper en aktie eller fond för att sedan inte sälja på många år kan en dagshandlare göra affärer som sträcker sig från några sekunder till några timmar. Detta är mycket svårt och det är inte många som lyckas, men för den som är intresserad av börsen kan det vara nyttigt att ha koll på hur handel fungerar. I den här artikeln så kommer vi att gå igenom de tre vanligaste formerna av dagshandel: aktier, valutor och indexhandel.

Dagshandel med valutor

Dagshandel med valutor är svårt och görs mest av stora professionella firmor, även om det finns gott om amatörer som har hittat en nisch där de är väldigt framgångsrika. En valutahandlare analyserar priset och växlingskursen för att sedan utnyttja prisförändringar till sin fördel. Det är väldigt vanligt att man väljer två valutor att handla med exempelvis Euro mot SEK eller liknande.

Dagshandel med aktier

Dagshandel med aktier är förmodligen den mest välkända formen utav dagshandel. Här så köper handlare stora volymer av aktier för att sedan hålla i dem under en kortare tid. När priset sedan har stigit med några kronor så säljer man och tar hem mellanskillnaden som vinst.

Dagshandel med aktier är också den vanligaste formen av dagshandel och det finns gott om människor runtom i världen som har det som sin primära form av inkomst. Men även detta är mycket svårt och det kan ta lång tid innan man lär sig hur ska tjäna pengar.

Dagshandel genom olika aktieindex

Ett aktieindex är ett kombinerat värde på en lång rad olika marknader. Några exempel på detta är det amerikanska indexet Nasdaq samt indexet OMX som följer Stockholmsbörsen. När man handlar index så köper man kontrakt som ökar i värde när indexet stiger, och sjunker i värde när indexet går ner i värde.

Att tänka på om du vill testa på aktiv handel

Aktiv handel är som vi tidigare har nämnt väldigt svårt och det är inte många som lyckas. Se därför till att du läser på kring hur det fungerar samt att du går långsamt framåt. Handel kan vara en rolig hobby och genom att gå sakta framåt så kan du lära dig genom att handla själv.