Låna

Innebörden av ett grönt bolån hos SBAB

Det är av stor vikt att vi värnar om miljön och ser till så att vi alltid gör vårt yttersta för att leva på ett så hållbart sätt som möjligt. För närvarande är det bostäder som står för nästintill 40 % av energiförbrukningen i Sverige, och många av våra banker vill gärna bidra till att få ner denne siffra. Just därför introducerades det utomordentliga gröna bolånet för alla de som väljer energisnåla bostäder som lever upp till diverse krav. Då det gröna bolånet är mycket billigare än ett ordinärt bolån kommer alla att vinna på det i längden.

Vem får ta ett grönt bolån?

Om man är på jakt efter ett bolån hos SBAB så kommer man att få tillgång till det eftertraktade gröna bolånet så länge ens bostad har energiklass A, B eller C. Det största skälet till att gröna bolån existerar är för att uppmuntra privatpersoner till att välja bostäder som är mer energisnåla, och med ett grönt bolån kan dessa privatpersoner sedan förvänta sig lägre räntor än om de hade tagit ett ordinärt bolån. Det är därför inte bara miljön som gynnas av att man väljer en bostad för en hållbar utveckling, utan ens plånbok kommer även att tacka en.

Att ansöka om ett grönt bolån

Då var det dags att börja titta på bostäder för att inom kort kunna flytta in i ens sprillans nya hem. Såsom vi tidigare nämnde krävs det energiklass A, B eller C om man vill ha tillgång till det gröna bolånet, så det gäller först av allt att leta efter en bostad som lever upp till dessa krav. Ha i åtanke att avdraget på bolåneräntan blir hela 0,10 procentenheter som man satsar på energiklass A eller B medan 0,05 procentenheter dras av om man satsar på en bostad med energiklass C.

För att ta reda på vilken energiklass de olika bostäderna har gäller det bara att tala med mäklaren eller kika i bostadsannonsen där information kring energiklassen kommer att ges. När man väl har hittat den perfekt bostaden, lagt bud och sedan vunnit budgivningen är det dags att skicka in en bolåneansökan. Det är av yttersta vikt att informera SBAB om att ansökan ska kompletteras med energideklarationen.

Vid redan befintligt lån hos SBAB

En fråga som ofta ställs är hur man har möjligheten att ändra sitt lån hos SBAB från ett normalt bolån till ett grönt bolån. Detta är dock inte någonting som man behöver göra om energideklarationen vid ansökan om bolånet redan visade på antingen energiklass A, B eller C. Då har avdraget nämligen skett automatiskt, och man kan få detta bekräftat genom att besöka appen.

Om det dock skulle vara så att man inte har fått det gröna bolånet behöver man i de flesta fall enbart vänta, då det kan ta upp till tre månader innan förändringen sker. Med ett grönt bolån hjälper man till att arbeta mot en mer hållbar framtid samtidigt som man kan njuta av ett bolån med en lägre ränta.