Låna

Vad är ett låneskydd och hur fungerar det?

En mycket stor oro när man väl tar beslutet att ansöka om ett lån är de potentiella förändringarna i ens ekonomiska situation. Det är långtifrån omöjligt att plötsligt förlora sitt jobb, råka ut för en olycka som leder till att man inte längre kan jobba eller att drabbas av en sjukdom med samma resultat.När inkomsten plötsligt förändras så drastiskt utan förvarning kan det bli svårt att betala tillbaka på lånet, och då kan rädslor kring betalningsanmärkningar krypa fram. För att fullkomligt slippa den här oron kan det vara en god idé att satsa på ett låneskydd som skyddar en när komplikationer uppstår.

Att ta ett lån med ett låneskydd

När man ansöker om ett lån har man möjligheten att välja huruvida man vill att lånet ska komma med ett låneskydd eller inte. Kostnaden för lånet blir dyrare om man väljer till ett låneskydd, men man kan komma att gynnas av det rejält i längden. Syftet med låneskyddet är att agera som en försäkring som täcker avbetalningen av lånet ifall man skulle bli sjuk, råka ut för en olycka eller för andra skäl förlora ens jobb. Hur mycket pengar man kan få ut från försäkringen och under hur lång tid detta gäller varierar från långivare till långivare. Det finns till och med vissa låneskydd som kan bjuda på ett ”livsskydd” där lånet betalas tillbaka även om man skulle avlida.

Fördelar med ett låneskydd

Nu när allting är frid och fröjd för närvarande kanske man inte alltid ser poängen med ett låneskydd, men när olyckan väl inträffar kommer man sannerligen att tacka sig själv om man har denne försäkring. Man kan förlora sitt arbete när som helst på grund av diverse orsaker, och när ens inkomst är riktigt begränsad kommer låneskyddet att finnas där för en.

Om man istället helt enkelt skulle strunta i att betala tillbaka lånet då pengarna inte finns där kommer detta att leda till förseningsavgifter som slutligen resulterar i betalningsanmärkningar och att ens skuld hamnar hos Kronofogden. När detta väl inträffar kommer det att bli mycket svårt att ta nya lån eller att köpa en ny bostad – och som om det inte vore nog så växer skulden konstant i rasande fart. Med ett låneskydd är detta någonting som man inte alls behöver oroa sig för.

Låneskydd och trygghetsförsäkring

Ett alternativ till låneskyddet är trygghetsförsäkringen, där den förstnämnda är kopplad till lånet medan den sistnämnda är helt fristående. Med ett låneskydd kommer man att få pengar utefter hur månadskostnaden för lånet ser ut, och pengarna går omedelbart till att betala av på lånet istället för att gå till ens plånbok.Trygghetsförsäkringen är inte kopplad till något lån, och det är därför upp till en själv att välja hur mycket pengar man vill ta emot varje månad. Kanske väljer man att få 12 000 kr i månaden om olyckan skulle vara framme, och då får man dessa pengar direkt till plånboken för att kunna använda dem hur man än själv vill.