Låna

Hur det går till att ta ett billån

Det finns många anledningar till varför man kan vara i behov av ett nytt fordon. Med hjälp av en bil kan man exempelvis enklare ta sig till jobbet, lämna barnen på dagis, köra till mataffären eller åka på en bilsemester under sommarmånaderna. Att tala om hur en bil är gynnsam kan därför ses som en rejäl underdrift, då många inte hade kunnat klara av vardagen utan en bil. Som de flesta säkerligen är medvetna om kostar det dock ganska mycket att inhandla en begagnad bil, och denne kostnaden skjuter i höjden om man planerar på att köpa en sprillans ny bil. just därför är det inte ovanligt att man vänder sig till ett billån.

Hur fungerar ett billån?

Då kostnaden för en bil kan variera ganska stort beroende på märke och hur många mil bilen tidigare har gått kan även storleken på billånen variera. Man kan ta lån på bara några tusenlappar, men det är dessutom möjligt att låna uppemot en halv miljon kronor. Allting beror på vad ens ekonomiska sits tillåter samt hur mycket bilen kostar. Det som långivaren kikar på när man väl har ansökt om ett billån är exempelvis hur mycket man tjänar varje månad, huruvida man har en fast anställning eller inte samt om man har en medlåntagare.

Med hjälp av en medlåntagare kommer man i princip alltid att kunna ta ett större billån jämfört med om man ansöker om lånet helt själv. Skälet till detta är att långivaren tar en mindre risk om två personer med två separata inkomster betalar tillbaka på lånet. Om en av låntagarna skulle förlora sin inkomst finns det ju en ytterligare låntagare som kan ta över lånet. För de allra bästa villkoren rekommenderas det därför att ta ett lån tillsammans med en medlåntagare.

Krav för att få ta ett billån

Oberoende av vilken långivare man vänder sig till får man räkna med att man inte kan vara yngre än 18 år gammal för att få ta ett billån. Anledningen till detta är för att lånekontraktet är ett juridiskt bindande kontrakt, och det krävs därför att man är myndig för att kunna skriva på det. Ha i åtanke att vissa långivare även har höjt ålderskravet från 18 till 20, 21 samt till och med ibland 25. Detta gör vissa långivare då privatpersoner som nyligen har fyllt 18 inte alltid har den bästa ekonomin, så de vill försäkra sig om att låntagaren har möjlighet att betala tillbaka lånet.

Ett ytterligare krav för att få ta ett bolån är att man måste vara folkbokförd i Sverige och antingen ha en fast anställning eller pension. Hur hög inkomst man har kommer sedan att diktera hur mycket pengar man får låna. Sist men inte minst får man vanligtvis inte ha några betalningsanmärkningar om man vill ta ett billån. Betalningsanmärkningar visar på att man tidigare har varit slarvig med sin ekonomi, och många långivare vill inte ta den här risken. Så länge man uppfyller kraven ovan är det dock fritt fram att ansöka om ett billån.