Investeringar

Är det säkert att investera i kryptovalutor?

Det är svårt att undgå hajpen kring kryptovalutor. Oavsett om du inte anar vad fenomenet är eller är erfaren investerare så finns det inget sätt att undvika kryptovärlden. De digitala tillgångarna skiftar dock i värde från dag till dag, vilket är en av anledningarna till varför många tvivlar på deras pålitlighet.

Den plötsliga populariteten av kryptovalutor har bland annat offentliga namn som Elon Musk och Snoop Dogg att tacka. Men också det faktum att det talas mer öppet om kryptovalutor idag, samt att det konstant dyker upp nya, revolutionerande handelsprogramvaror och kryptoroboter som Bitcoin Code.

På andra sidan av denna framgång har vi dock de som tvivlar på kryptovalutornas säkerhet. På grund av valutornas volatilitet och ett par andra faktorer väljer många att avstå från kryptovalutor helt och hållet. Så, är det säkert att investera i kryptovalutor eller inte? Denna fråga vill vi gärna försöka besvara här nedan.

Kryptovalutor har en större volatil tendens

Värdet på kryptovalutor som Bitcoin, Etherum och Dogecoin svänger drastiskt. Det kan stiga eller sjunka enormt mycket från en dag till en annan, vilket gör att man aldrig riktigt kan beräkna värdet på dem.  Med det sagt är det väldigt riskabelt att investera i de digitala tillgångarna, oavsett om man är medveten om riskerna. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att alla investeringar kommer med en viss risknivå. Det innebär helt enkelt att chansen för förlust alltid finns där vid sidan om chansen för att man faktiskt tjänar något på sina investeringar.

Allt föregår online – så risken för bedrägeri är relativt hög

Du är säkert redan medveten om det faktum att det förekommer en hel del fuffens med pengar på internet. Det finns extremt duktiga bedragare vars jobb just är att smyga sig in på andras enheter för att lura dem på pengar. Å andra sidan förekommer det mycket bedrägerier online rent allmänt, och givetvis inte endast inom kryptospektrumet. Samtidigt finns det en risk för att få sitt kredit- eller bankkort stulet i riktiga livet också, så det handlar allra mest om sunt förnuft.

Å andra sidan är många kryptoplånböcker säkerhetsoptimerade

Förutom de risker som finns med transaktioner online så är många delar av internet säkrare än någonsin förr. Samtidigt som bedragare blir smartare för varje dag som går, optimeras också internetbaserade programvaror som exempelvis kryptoplånböcker. Det vill säga att de kryptoplånböcker som finns idag, alltså de nätbaserade plånböcker du genomför din transaktion med, är optimerade för att vara så säkra som möjligt.

Investera med sunt förnuft och var medveten om riskerna

Som vi tidigare varit inne på finns det risker med all sorts investering. Att investera sina pengar kan resultera i att man faktiskt tjänar bättre än det belopp man investerat, men det kan också innebära att man förlorar en betydligt större summa. Det samma gäller för investeringar i kryptovalutor. Men eftersom kryptovalutor har större volatilitet än många andra tillgångar är chanserna för förlust större här. Så var medveten om riskerna innan och om du kommer igång, samt investera med sunt förnuft!