Ekonominyheter

Vad är BankID och hur fungerar det?

BankID är en tjänst som underlättat svenskars liv sedan dess introducering 2003. BankID är en e-legitimationstjänst förvaltad av Finansiell ID- Teknik BID AB som ägs av ett flertal svenska banker. Tjänsten möjliggör det för de med svenskt personnummer och svensk bank att signera dokument, godkänna transaktioner och så vidare online.

Idag används BankID av störstadelen av den svenska befolkningen, och det är svårt att klara sig utan den praktiska e-legitimationen. Men vad är egentligen BankID och hur fungerar det? Det besvarar vi nedan.

E-legitimation med över 8,3 miljoner användare

Sedan år 2003 har e-legitimationen BankID använts av svenskar världen över för att styrka ens identitet elektroniskt. BankID används idag av över 8,3 miljoner användare och över 13 miljoner dagliga användningstillfällen genomförs med BankID. Dessa siffror gör BankID marknadsledande för säker elektronisk identifiering och underskrift.

BankID kännetecknas av tre olika typer: BankID på fil, BankID på kort och Mobilt BankID. Mobilt BankID är helt klart den mest förekommande variationen av BankID. Oavsett vilken typ av BankID man använder sig av används de på praktiskt taget samma sätt. Nämligen som en e-legitimation för att styrka sin identitet och skriva under dokument med.

Så fungerar BankID

BankID används alltså för att identifiera sig snabbt och smidigt digitalt. E-legitimationstjänsten kan användas bland annat när man swishar, shoppar online, deklarerar eller loggar in på sin internetbank.

För att skaffa den smarta mjukvaran måste du vara kund hos en av de banker som använder sig av BankID. Detta är bland annat Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank. BankID skaffar du direkt via banken. Är det första gången du vill ha ett BankID måste du besöka banken fysiskt, annars går det att installera digitalt via sin internetbank. Förutom att vara kund hos en av de bankerna som använder sig av BankID måste du dessutom ha ett svenskt personnummer. Du måste även uppfylla den åldersgräns som banken sätter.

Beprövad och säker e-legitimationstjänst

Eftersom BankID utfärdas av banker är det en väldigt säker tjänst. Tjänsten ersätter traditionella användarnamn och lösenord på sajter och därmed ökas säkerheten online. När du godkänner ett köp, signerar ett dokument eller loggar in på en hemsida med hjälp av BankID måste du först öppna tjänsten via din enhet och därefter legitimera dig med hjälp av din personliga kod. Denna tvåstegsverifiering gör BankID till en extremt säkert tjänst eftersom det minimerar risken för att någon annan lägger händerna på dina personliga upplysningar.

Bedrägerier förekommer dessvärre ändå

Givetvis finns det även bedragare som vänder sig till användare av den smarta e-legitimationen BankID. Eftersom BankID är en personlig e-legitimation måste det behandlas på ett säkert sätt. Precis som du håller ditt pass, fysiska ID och körkort för dig själv är det minst lika viktigt att din digitala e-leg behandlas med omsorg.

Det är viktigt att du alltid kontrollerar vem du identifierar dig hos till att börja med. Sedan måste du hålla din säkerhetskod för dig själv och aldrig upplysa någon annan om den. Skulle du misstänka att någon missbrukat ditt BankID är det viktigt att du genast spärrar tjänsten för att försäkra dig om att du inte blir lurad.