Ekonominyheter

Bitcoin, Ethereum, Ripple – Vad är det? Och vad bör man känna till?

Kryptovalutor har redan existerat på marknaden i årvis. Trots detta så har populariteten ökat bara de senaste två åren. Så vad innebär de kända namnen som Bitcoin, Ethereum och Ripple egentligen? Vad är kryptovalutor rent generellt, och vad bör man känna till om de digitala tillgångarna?

Kryptovalutor som Bitcoin, Ethereum och Ripple är kanske mest kända tack vare att de kontinuerligt dyker upp i nyheterna tillsammans med kända namn. Men trots detta publika igenkännande är det få som faktiskt vet vad kryptovalutor är. Visst är de rätt komplexa fenomen, men egentligen räcker det med att man förstår grunderna.

Kryptovalutor = samlingsnamn för digitala tillgångar

Rent kortfattat är kryptovalutor ett samlingsnamn. Som namnet antyder är det en digital valuta som också är decentraliserad. Det sistnämnda innebär att det inte finns någon bank som styr och ställer. Kryptovalutor används idag, precis som andra valutor, för att köpa och sälja saker. Till skillnad från andra valutor så är kryptovalutor som Bitcoin, Ethereum och Ripple väldigt volatila. Det vill säga att värdet kan både sjunka och öka i värde extremt mycket från en dag till en annan.

Valutor att handla med och investera i

Som vi redan varit inne på används kryptovalutor idag bland annat för att genomföra transaktioner med. En del hemsidor möjliggör det för privatpersoner så väl som företag att köpa med kryptovalutor istället för konventionella pengar. Men kryptovalutor är också väldigt kända för att kunna användas för investering. Idag kan man nämligen, bland annat genom handelsplattformar så som bitcoin prime köpa och sälja kryptovalutor som Bitcoin för att förhoppningsvis tjäna mer än man satsat. Det vill säga att det liknar investeringar på andra traditionella värdepapper som exempelvis aktier.

Hög volatilitet ökar risken för förlust

Något som är gemensamt för alla kryptovalutor är deras höga volatilitet. Det vill säga att det finns en stor chans för att man faktiskt förlorar pengar när man handlar med de digitala valutorna. Visst finns det en risk med aktie- och fondinvesteringar också, eller traditionell valutahandel, men just kryptovalutor innefattar en extra stor risk. Bestämmer man sig för att investera i kryptovalutor ska man därför vara väldigt insatt i valutorna innan man kommer igång, samt vara beredd för förlust. Investera aldrig i något om du inte har råd att förlora pengar.

Säkert eller inte?

Frågan som många ställer sig är huruvida det är säkert eller inte att investera i kryptovalutor. Faktum är att det till viss del är helt säkert, eftersom det är legitima valutor man talar om. Å andra sidan ska man vara uppmärksam på att Internet är fylld med bedragare, så det finns alltid en risk för att en bedragare kommer åt ens privata upplysningar och därmed även ens “pengar”. Här handlar det först och främst om sunt förnuft, men också att man endast handlar med kryptovalutorna på legitima hemsidor. Dagens kryptoplånböcker är optimerade för säkerhet och är i grund och botten säkra att använda sig av, men som med all handel finns det alltid vissa risker som medföljer.