Spartips

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån, eller Blancolån som det ibland kallas, är ett lån du kvalificerar dig för baserat på din kredithistoria och inkomst. Ibland kallas privatlån även för lån utan säkerhet eftersom det vanligtvis inte krävs någon form för säkerhet för att säkra ett personligt lån. Dessa lån är relativt enkla att ansöka om och kvalificeras för jämfört med bostadslån och billån. Det gör dem särskilt användbara för allt från små till stora utgifter. Normalt har dessa lån dock en högre ränta än lån med säkerhet.

Hur ser ett privatlån ut?

Privatlån, Blancolån eller Lån utan säkerhet – kärt barn har många namn. Dessa lån är vanliga i Sverige. Man kan få beviljat ett par tusenlappar upp till 600 000 beroende på långivare med ett räntespann från så lite som några få procent upp till 25–30%. Privatlån har ökat i popularitet bara de senaste åren på grund av ett ökat utbud av låneprodukter på marknaden. Men även för att långivarna marknadsför sig mer aggressivt än någonsin förut.

Ränta på ett privatlån

Räntan du får på ett privatlån beror på din kredit och kan vara lägre än kreditkortsräntorna. Med bra kreditvärdighet kan du komma ner i väldigt låga räntor. Privatlån har vanligtvis fasta räntor. Det innebär att din ränta inte ändras och att du gör samma månatliga betalning under hela ditt lån. Räntan kan dock även vara rörlig, men det är ett mindre populärt val bland låntagare. Med en ränta som är rörlig kan det sluta med att du betalar mer eller mindre ränta beroende på om räntorna stiger eller faller.

Hur blir man beviljad ett privatlån?

Innan du kan bli beviljad ett privatlån hos en långivare eller bank utvärderar de din låneansökning baserat på din kreditvärdighet. Detta görs genom en kreditupplysning via ett kreditupplysningsbolag som UC, Creditsafe eller Bisnode.

Här kikar kreditupplysningsbolaget på din kredithistorik för att ta reda på hur du hanterat tidigare krediter. Dessa rapporter innehåller information om tidigare lån samt betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden. Detta för att förutse hur du ska kunna tillbakabetala lånet.

Förutom att kika på din kredithistorik undersöker långivaren om du har tillräckligt bra inkomst för att kunna återbetala ditt privatlån. Förutom en inkomstanalys kan de be dig om detaljer om din anställning. De kan även se på din nuvarande skuld för att se till att det inte försvinner för mycket av din månatliga inkomst när du återbetalar lånet.

Så hittar du det bästa privatlånet

När du letar efter ett privatlån är det viktigt att du hittar det som passar dina omständigheter bäst. Först och främst bör du ha en tydlig bild av vad du ska använda lånet till. Ett lån är inte en investering eftersom du måste återbetala mer pengar än vad du lånade från början på grund av ränta. Här är några punkter du kan ha i åtanke när du letar efter det bästa privatlånet:

·       Undersök hur avgifterna ser ut

Avgifterna på ett privatlån kan variera vilt beroende på långivare. En del tar ut avgifter för en tidig återbetalning, andra för att skjuta upp en månadsbetalning och så vidare. Att hitta rätt lån som passar dina behov med låga avgifter är viktigt. Avgifterna kan inkludera en etableringsavgift, serviceavgift, avgift för tidig återbetalning eller försäkringsavgifter. Dessa måste du vara medveten om innan du ansöker om ett lån eller godkänner erbjudandet.

·       Se om lånet kan återbetalas tidigare

Ännu en viktig aspekt att överväga är om lånet kan återbetalas innan löptidens slut eller inte. Kom ihåg att ju längre löptid du har på ditt lån desto mer ränta betalar du. Normalt återbetalas ett privatlån mellan 1–5 år men har du tur kan du återbetala lånet innan. Kanske får du ett nytt jobb och en bättre inkomst? Då är det fördelaktigt om du väljer att återbetala lånet tidigare för att slippa betala mer ränta.

 

Förbättra din ekonomiska hälsa och kreditvärdighet

Att förbättra din privatekonomi kommer underlätta ditt sökande efter det bästa privatlånet på marknaden. Innan du ansöker om ett privatlån bör du därför undersöka hur din nuvarande ekonomi ser ut, och vad du kan göra för att förbättra den. Har du betalningsanmärkningar kan det vara en god idé att vänta tills dessa försvunnit från ditt register innan du ansöker om ett lån. Betalningsanmärkningar ses nämligen som riskfyllt hos långivare eftersom de då tvivlar på att du kan betala tillbaka ditt lån.

Ett annat tips för att förbättra din kreditvärdighet är att undvika ett privatlån med kreditupplysning via Upplysningscentral (UC) eftersom detta lagras i deras register. Ju fler UC-kontroller du har desto mer riskfylld blir du i banken/långivarens ögon. I vissa fall kan det vara oundvikligt med en kreditupplysning via UC, men idag använder sig många långivare av alternativa kreditupplysningsbolag som Creditsafe eller Bisnode.