Ekonominyheter

Slipp lån med UC – Låna med Bisnode

När ett lån är enda lösningen för att täcka oförutsedda utgifter, eller när du vill låna till mindre ting och pengarna behövs innan lönen kommer, är det smart att ansöka om ett snabblån eller smslån utan UC. Genom att ta ett lån genom ett annat kreditupplysningsföretag, som Bisnode, påverkar du nämligen inte din nuvarande kreditvärdighet hos UC.

Vilka är Bisnode?

Bisnode är ett av Sveriges största kreditupplysningsföretag som tillhandahåller kredit- och affärsinformation om såväl privatpersoner som företag. Via deras webbtjänst Bisnode Soliditet kan man kostnadsfritt ta del av sin egen kreditupplysning, alternativt ladda ner deras app för att göra det genom mobilen.

Varför ansöka om ett lån utan UC?

Det finns många anledningar till varför fler och fler människor väljer att använda andra kreditupplysningsföretag än Upplysningscentralen (UC). Framförallt är det på grund av anonymiteten det innebär med att använda sig av ett annat företag som till exempel Bisnode.

När man använder sig av UC för kreditkoll vid ett snabblån eller smslån kan det påverka din nuvarande kreditvärdighet hos UC negativt. Alla lån från långivare som använder UC för sin kreditupplysning registreras i UCs register. Detta innebär att även om din låneansökan inte blir beviljad så sparas din ansökan i deras register i 12 månader. Ansöker du om flera lån under en kort tid kan detta därför ses av andra banker och långivare som använder UC och därmed kan du uppleva svårigheter med att få ditt lån beviljat.

Måste det göras en kreditupplysning vid ett lån?

Ja. Svenska långivare är skyldiga enligt lag att genomföra en kreditupplysning på sina potentiella låntagare. Vilket kreditbolag man måste använda är däremot inte specificerat och därför är det många långivare med lån som snabblån och företagslån som därför valt att använda sig av alternativa kreditupplysningsbolag. En stor aktör på marknaden idag är Bisnode.

Får vem som helst göra en kreditupplysning på mig?

Nej. För att ett företag ska få göra en kreditupplysning på en privatperson måste det finnas ett legitimt skäl till detta. Detta innebär att företaget som beställer en kreditupplysning måste ha en bra anledning till att göra det. Dessa anledningar kan inkludera utlåning av pengar, uthyrning av en bostad eller att handla med faktura på nätet.

Ta ett lån med Bisnode istället

Som vi tidigare varit inne på finns det andra aktörer inom kreditupplysning för dig som inte vill påverka din kreditvärdighet hos UC. En av de största företagen i Sverige är Bisnode och de sammanställer information kring kreditvärdighet för både privatpersoner och företag precis som UC gör.

Den stora skillnaden är dock att när UC tar en kreditkoll på dig är den synlig i 12 månader för alla andra banker eller långivare som gör en kreditupplysning genom UC. Nackdelen med detta är att din bank kommer se detta när du exempelvis ansöker om ett bostadslån. Banken kommer se dig som en högre riskfaktor om du har en massa upplysningar registrerade på dig och därmed ge dig högre ränta. Har du alltför många kreditkollar kan det till och med leda till avslag på din låneansökan.

Om du istället tar en kreditupplysning via Bisnode slipper du oroa dig för detta. Den är endast synlig för kreditupplysningsföretaget. Alltså kan inte det företag som tar en kreditupplysning på dig se vilka andra som gjort det. Därför blir det mer anonymt att använda sig av Bisnode istället för UC.

Förutom banker så tar även hyresvärdar och betaltjänster även UC-kreditupplysningar på dig. Har du en dålig kreditvärdighet pga. många smålån och/eller förfrågningar kan det hända att dessa aktörer ser dig som en riskfaktor. I värsta fall blir du nekad att söka en bostad eller köpa varor på faktura med t.ex. Klarna.

Låna pengar och få utbetalning samma dag

I dagsläget finns det 21 olika långivare som erbjuder lån med Bisnode som kreditupplysningsbolag. Bland dessa 21 finns det även många som erbjuder utbetalningar samma dag. Detta är fördelaktigt för dig som behöver pengarna nu, och speciellt för dig som ansöker under helgen och även har behov av pengarna där. Samtliga lån genom långivare som använder sig av Bisnode ligger på cirka 1 000 kr upp till 40 000 kr, men i vissa fall är det till och med möjligt att låna upp till 80 000 kr genom Bisnode utan UC. En del långivare ser dessutom bort från tidigare betalningsanmärkningar för att ge alla en chans.

Företagslån med Bisnode

Förutom privatlån erbjuder även många långivare företagslån med Bisnode. Precis som fördelarna med konsumentlånen utan UC är det samma visa här. Du slipper belasta företagets register hos UC och skadar därmed inte din kreditvärdighet.

Hur utvärderar Bisnode konsumenternas kreditvärdighet?

För att kunna bedöma konsumenters kreditvärdighet innan de får ett lån beviljat använder kreditupplysningsföretag sig av olika statistiska analyser. Bisnode använder sig av en effektiv kreditprövning av privatpersoner som kallas Konsumentscore. Med denna analyserar de tidigare betalningsmönster för att dra slutsatser om framtidens och beräkna huruvida konsumenten kan återbetala lånet eller inte.

När Bisnode gör en kreditupplysning på dig hämtar de bland annat uppgifter om din taxerade inkomst från Skatteverket. Dessa uppgifter uppdateras en gång per år efter Skatteverket slutligen fastställt din taxering. Förutom din inkomst undersöker de även om det förekommit betalningsanmärkningar, huruvida det finns andra lån eller krediter och om du har något skuldsaldo hos Kronofogden. Detta blir underlaget för en bedömning och utifrån detta kan Bisnode beräkna din betalningsförmåga. Annat som finns med på kreditupplysningen från Bisnode kan variera beroende på vilken typ av upplysning som företaget beställt, men normalt inkluderas det även ditt civilstånd och din folkbokföringsadress.

Dina uppgifter i Bisnodes register lagras inte för alltid. Efter en tid raderas den precis som hos UC men uppgifter om en eller flera betalningsanmärkningar finns kvar i tre år efter den dag då anmärkningen registrerades.

Så hittar du en bank eller annan långivare med Bisnode

Om du vill ansöka om ett lån utan UC med till exempel Bisnode är det fortfarande lika viktigt att du jämför de olika bankerna och andra långivare som finns. Det är viktigt att du undersöker och jämför räntan samt villkoren innan du lånar. Hitta ett lån utan Bisnode som passar dig och din ekonomi bäst!