Ekonominyheter

Ta ett lån utan UC

När man ansöker om ett lån hos någon av de traditionella storbankerna genomförs en kreditupplysning via UC. UC är en förkortning av företagsnamnet Upplysningscentralen. Varje kreditupplysning registreras i UC:s register och ju fler du har desto sämre kan det påverka din kreditvärdighet. Kan man komma undan detta och ta ett lån utan UC? Det svarar vi på i denna artikel.

Låna pengar utan kreditupplysning

Ibland pratar man om snabblån eller andra lån utan kreditupplysning. Det kan låta jättebra eftersom det inte alls påverkar ens kreditvärdighet då. Detta är dock inte något som förekommer, åtminstone inte hos seriösa långivare. Däremot kan man låna pengar utan att gå genom Upplysningscentralen. Alltså genomförs kreditupplysningen via något annat företag än UC och de i särklass vanligaste alternativen idag är Creditsafe och Bisnode. Men det finns en del långivare som erbjuder andra aktörer än dessa.

Alla företag som beviljar lån till privatpersoner är enligt lag skyldiga att genomföra en kreditbedömning. Detta regleras i konsumentlagen och därför finns det inga lån utan kreditupplysning.

Vad går UC genom i en kreditupplysning?

När UC genomför en kreditupplysning på dig innan ett lån kan beviljas går de bland annat igenom din taxerade inkomst, om du är folkbokförd i Sverige samt hur ditt civilstånd ser ut. De får även en översikt över vilka lån och krediter som finns registrerade hos dig.

UC kan se om du haft några tidigare betalningsanmärkningar samt om det under de senaste 12 månaderna genomförts andra UC på dig.

Genom kreditupplysningen beräknar UC ut din kreditvärdighet. Den påverkas av antalet krediter, antalet UC-förfrågningar, misskötta krediter, dina betalningsanmärkningar samt din deklarerade inkomst.

Som vi tidigare berört kan antalet kreditupplysningar hos UC som du gjort påverka dig negativt. Ska du till exempel ansöka om ett bostadslån och din bank ser att du har massa upplysningar registrerade hos UC ser de vanligtvis dig som en högre riskfaktor. Då kan du råka ut för högre räntor eller i värsta fall få avslag på din låneansökan.

Slipp kreditupplysningar via UC

Som du säkert förstått vid det här laget går det inte att slippa kreditupplysningar om du vill ansöka om ett lån genom en legitim låneförmedlare eller långivare. Du kan minimera antalet kreditupplysningar som görs på dig genom att t.ex. använda dig av en låneförmedlare som endast gör en kreditupplysning som de skickar ut till olika långivare. Alternativt kan du slippa kreditupplysningar via UC och vända dig till andra kreditupplysningsföretag.

Det finns ett flertal andra aktörer som t.ex. Bisnode och Creditsafe som vi redan nämnt. De gör praktiskt taget samma saker som UC, alltså sammanställer information kring din kreditvärdighet, men till skillnad från UC visas inte dina kreditupplysningar från en annan aktör för andra kreditupplysningsföretag.

Observera att både Bisnode och Creditsafe sparar sina förfrågningar i sina egna system och det påverkar ditt kreditbetyg negativt om du genomför flera kreditupplysningar även hos dem. Men de företag som tar en kreditupplysning på dig via Creditsafe eller Bisnode ser inte vilka andra som redan gjort det. Därför är det lite mer anonymt än om du hade använt dig av en aktör som UC.

Använd BankID för att låna pengar utan UC

Tack vare dagens teknologi finns det idag fantastiska sätt att underlätta våra vardagar på. Ett av dessa fenomen är det elektroniska legitimationsverktyget BankID. Med BankID kan du identifiera dig när du genomför aktiviteter på nätet som att ansöka om ett lån utan UC.

Du kan endast låna pengar utan UC med BankID på en svensk bank. Har du inte BankID redan kan du kostnadsfritt ansöka om det hos din bank.

Snabblån utan UC

Snabblån har väldigt höga räntor om man jämför med andra, traditionella banklån. Ett snabblån har oftast en väldigt kort låneperiod och därför är den effektiva räntan betydligt högre än andra lån som normalt löper under minst ett år. Ett snabblån är dock väldigt anonymt och hanteras snabbt. Du behöver inte träffas med en finansiell rådgivare men kan istället ansöka smidigt och snabbt genom din mobiltelefon eller dator. Dessutom accepteras vanligtvis låntagare med betalningsanmärkningar eller tidigare skulder och är därför det enda alternativet för många.

Innan du ansöker om ett snabblån bör du dock tänka noggrant igenom ditt val. Ett snabblån ger dig frihet men samtidigt kan det ge dig ytterligare problem med din privatekonomi. Trots att du hittar ett snabblån utan UC med okej ränta ska du väga nackdelarna mot fördelarna innan du ansöker. Ett snabblån ska inte användas till att finansiera saker som ett spelmissbruk eller en utekväll. Det ska användas för att finansiera oförutsedda kostnader som en renovation eller reparation.

Kan man få ett lån beviljat trots många kreditförfrågningar?

Många människor letar febrilt efter ett svar på om de kan få ett lån beviljat trots många kreditupplysningar. Tyvärr signalerar detta en högre risk och sannolikheten för att ditt lån inte kan beviljas ökar.

Därför är det viktigt att du noggrant tänker igenom om du verkligen är i behov av ett lån först och främst. Du vill inte låna pengar till en semester för att sedan bli nekad ett lån när du verkligen behöver det. Finns möjligheten att vänta och spara eller avstå från kostnaden helt är det definitivt ett bättre alternativ. De upplysningar som genomförs av andra aktörer än UC registreras ändå hos respektive företag. Även om detta inte delas med andra påverkar det ändå ditt sammantagna kreditbetyg.

Fördelar och nackdelar med ett lån utan UC

Den största fördelen med ett lån UC är att det görs så anonymt. Ingen annan än kreditupplysningsföretaget får tillgång till information om ditt lån. Dessutom tillåter vanligtvis de långivare som inte genomför kreditupplysningar genom UC oftast de människor som inte kan ta ett lån på ett annat sätt att låna med dem.

Den främsta nackdelen med ett lån utan UC är att de är relativt enkla att få beviljade. Detta kan resultera i att man lånar till ting man egentligen inte är behov av och därmed fastnar i en ond spiral. En annan anledning är priset. Snabblån är normalt betydligt dyrare än andra typer av lån eftersom långivaren tar en större risk än andra.