Investeringar

Tips för att välja bank för dina behov

Går du i funderingar kring vilken bank du ska välja? Kanske vill du byta bank? Det är inte alltid det lättaste att välja rätt bank, särskilt om du inte har så mycket kunskap inom finans, men vi hoppas kunna hjälpa dig en bit på vägen. Det behöver inte vara så krångligt, om du bara tar dig tid att läsa på och jämföra.

Det finns idag ganska många banker att välja mellan, både större och mindre banker. Olika banker kan erbjuda olika tjänster; ibland kan även bankerna ha lite olika inriktningar, vilket även kan påverka vilka tjänster som de erbjuder. Rent generellt – ju större banker, desto fler tjänster brukar de kunna erbjuda sina kunder.

Något som är viktigt är vilken sorts service du efterfrågar som kund. Vill du ha personlig service, eller enbart internetbank och/eller telefonbank? Eller en kombination av båda? Om du enbart vill ha internetbank, eventuellt kompletterat med telefonbank, så finns det ett större utbud av banker att välja mellan. En del banker existerar i stort sett bara som internetbanker, och har inga fysiska kontor. Om det finns ett bankkontor i din stad kan även det spela in, speciellt om du vill kunna ha regelbunden personlig service. Det kan finnas en del andra tjänster som du efterfrågar, så även övriga tjänster kan vara något som kan vara viktigt för dig. Låt dina behov styra, och titta efter en bank utifrån dem.

En annan viktig aspekt är prissättningen. Prissättningen hos banken kan se olika ut, beroende på vilka tjänster det är som du behöver. Jämför gärna priserna mellan olika banker för att se hur det ser ut. Ibland kan skillnaden vara större än vad man tror – prissättningen hos bankerna är fri. Du kan tjäna en del pengar på att jämföra de kostnader som finns.

Vill du ha ett lönekonto så spelar det egentligen inte så stor roll vilken bank du väljer; de flesta banker erbjuder ungefär samma villkor kring detta. Har du däremot lån eller vill starta ett sparande kan det däremot vara viktigare vilken bank du är kund hos. Om du har banklån eller ett sparande, särskilt om det är större lån som till exempel ett huslån, så kan en liten ränteförändring göra en skillnad på ganska många hundralappar i månaden. Om du skaffar ett banklån så brukar banken gärna vilja att du samlar alla dina banktjänster hos dem. På det sättet kan du även förhandla fram ett bra paketpris på dina tjänster. Oftast är det även enklare för dig att ha allting samlat på samma ställe.

Om du har ett företag kan det vara något att ta hänsyn till. Behöver du ett företagskonto? Vilka tjänster erbjuder banken företagare? Vill du ha ditt företagskonto i samma bank som ditt privatkonto? Jämför priser och tjänster för företagare, och se vilket som passar bäst för dig.

Ta dig tid att läsa på och sätta dig in i vad bankerna har att erbjuda, och utgå från dina egna behov. Lycka till!