Spartips

Kom igång med sparandet

Att ha extra pengar är de flesta människors mål med sitt arbete och den lön man får för det. Det är dock lättare sagt än gjort. De flesta genomsnittliga löner i Sverige räcker precis för genomsnittliga kostnader, och det handlar egentligen om ganska små pengar man i slutändan sparar. Det finns dock vissa tips som gör att små summor växer bättre, och några vanor som är värda att införa för att få rätsida på sparandet. Beroende på hur du bor och vilka förutsättningar du har kan det finnas olika sätt att styra om kostnaderna i vardagen.

Börja smått

För att du ska känna dig motiverad behöver du sätta upp konkreta mål med ditt sparande, både på nära håll och på lång sikt. Även om pensionen känns avlägsen nu, kan detta vara en otroligt viktig sak att prioritera om du är lägre inkomsttagare än genomsnittet. Ett par hundralappar i månaden som placeras i en aktiefond över 40 år gör enorm skillnad i slutändan. Det är dock inte bara pensionen som du behöver spara till, utan även sådant som bostad, bil, barn och eventuella nöjen. Hur ska det gå till?

För det första ska du planera dina större inköp och göra goda efterforskningar innan du handlar något. Jämför olika begagnade bilar, leta efter billiga priser på nätet eller vänta med din investering tills det är rea runt jul, till exempel. Har du lovat barnen ett husdjur kan du kolla på Djurcentrum.se och få lite tips på vilka arter som är både enkla att ta hand om, samtidigt som de kanske har en billig livsstil. Börja inte med en schäfer utan prova med ett marsvin, till exempel!

Budgetera och strukturera

Det är viktigt att göra en budget. Sätt dig ned, skriv ned alla dina kostnader, räkna ihop alla pengar du spenderar på mat, kaffe, bensin, varenda liten livsstilkostnad som återkommer regelbundet, men inte engångsutgifter. Det är alltså denna summa du ska försöka strömlinjeforma och skära ned. Börja med små förändringar, som att parkera bilen en gång i veckan, räkna ut hur mycket bensin du sparar och lägg sedan undan den summan redan på förhand. Gör det samma med kaffekoppen på fiket, dina uteluncher och annat smått. Halvera dessa vanor, och lägg undan pengarna direkt när lönen kommit in på kontot.

Sätter du in dessa pengar direkt på ett fondkonto, till exempel, kommer du dessutom inte kunna ta ut dem även om det ”krisar”. På ett fondkonto växer pengarna successivt under tiden du gör annat, samtidigt som du helt enkelt tvingar dig till att leva på de pengar du har kvar på lönekontot.

Se över alla dina abonnemang och andra strukturella kostnader. Behöver du ha ett busskort och en bil eller kan du kanske välja cykeln istället? På Elhoj.nu får du reda på allt du behöver veta om elcyklar och scootrar. Dessa smarta fordon kan vara en perfekt långsiktig lösning för dig som har den typ av bil som kostar mer än den smakar. Att köra bil är mer bekvämt, men när man vant sig vid att ta cykeln är det sällan man ångrar sig.