Ekonominyheter

Vad är en inkomstförsäkring?

Ingen vill tänka på att förlora jobbet, och detta kanske framförallt om du tillhör den grupp människor som lever från lön till lön. Många förlitar sig på att ha en a-kassa att kunna falla tillbaka på om de skulle ha oturen att förlora jobbet, men ibland så är det kanske inte tillräckligt.

Precis som andra typer av försäkringar så kan en inkomstförsäkring hjälpa till att skydda dig om du skulle förlora ditt jobb. Detta är kanske framförallt viktigt för den som inte har mycket besparingar att falla tillbaka. Med det sagt så är det inte alltid som det är värt det. Läs mer här för info om inkomstförsäkringar och om de är rätt för dig.

Vad kostar en inkomstförsäkring?

Det finns flera olika faktorer som spelar in när det gäller hur mycket du kommer att behöva betala för din inkomstförsäkring. Dels skiljer sig priset från försäkring till försäkring men även din inkomst spelar in när det gäller prissättningen.

Det är inte alla gånger som du behöver teckna en egen inkomstförsäkring privat utan många gånger kan du även få en inkomstförsäkring direkt genom facket. I det här fallet så brukar försäkringen oftast ingå i ditt medlemskap vilket innebär att du inte behöver betala några extra avgifter för din försäkring. På samma gång så kan du också dra nytta av många andra fördelar och förmåner genom facket som du inte kan få i en privat inkomstförsäkring.

Väljer du däremot att teckna en privat inkomstförsäkring så betalar du ett fast pris varje månad, precis som med andra försäkringar. Denna fasta avgift baserar som sagt på din inkomst och blir alltså dyrare ju mer pengar som du tjänar. Men då är det också viktigt att komma ihåg att du också får ut mer från din inkomstförsäkring om du skulle förlora ditt jobb ju högre lön du har haft innan du förlorade ditt jobb.

Kostnaden är som sagt individuell men de flesta skulle nog hålla med om att det är ett lågt pris att betala om du jämför med hur mycket du kommer att få tillbaka om du skulle bli arbetslös. Detta gäller framförallt om du inte har något annat att falla tillbaka på, så som besparingar, osv.

Så vad är en inkomstförsäkring?

När de flesta tänker på inkomstförsäkring så tänker de sig a-kassa och visst är det en slags inkomstförsäkring om du skulle förlora jobbet men det har också sina begränsningar.

Den högsta ersättningen som du kan få om du skulle förlora ditt jobb är 80% av din lön upp till en viss summa. Om du till exempel skulle plocka hem en lön på mer än 33 000 kronor i månaden så kommer a-kassan att betala ut mindre än 80%. I det här fallet så skulle istället inkomstförsäkringen kliva in och betala mellanskillnaden.

En inkomstförsäkring ingår som sagt oftast i ditt medlemskap i facket, men det finns också privata alternativ som du kan teckna själv.

Kan vem som helst teckna en inkomstförsäkring?

Det finns vissa regler för att kunna teckna en inkomstförsäkring och dessa varierar ofta från försäkring till försäkring. Dock finns det vissa grundregler som gäller för samtliga försäkringar och det är bland annat att du behöver vara medlem i en a-kassa och att du har en tillsvidareanställning. Du får heller inte veta att du kommer att få sparken när du tecknar din försäkring.

Det kan också finnas andra regler och krav så som en åldersgräns.

Värt att komma ihåg är att alla inkomstförsäkringar inte heller är tillgängliga för egenföretagare och chefer så om du är i denna positionen så kan du behöva gräva lite extra för att hitta rätt försäkring för dig.

Slutligen så är det inte alltid som det faktiskt lönar sig att skaffa sig en inkomstförsäkring. Om du inkomst till exempel är under 20 000 kronor i månaden så kommer du att få ut full ersättning från a-kassan så i det här fallet så är en inkomstförsäkring faktiskt inte värt det.

Oavsett vilket så lönar det sig alltid att noga läsa igenom villkor och jämföra olika försäkringar innan du bestämmer dig.

Måste jag vara medlem i facket för att teckna en inkomstförsäkring?

Nej, det behöver du inte. Det finns gott om inkomstförsäkringar som inte kräver medlemskap i facket. I det här fallet så tecknar du försäkringen själv direkt genom försäkringsbolaget istället. Men du behöver fortfarande uppfylla vissa krav för att kunna teckna din försäkring, så som medlemskap i a-kassan, osv.

Det är också värt att komma ihåg att en inkomstförsäkring genom facket många gånger också kommer med andra förmåner och fördelar som du inte får om du tecknar en försäkring privat. Av den anledningen så kan det alltid vara en bra idé att fundera lite extra över om det är bättre att teckna din försäkring privat eller genom facket istället.

Du kan också teckna en privat inkomstförsäkring även om du redan har en genom facket. I vissa fall så kan det finnas vissa saker som försäkringen genom facket inte täcker och i det fallet så kan det löna sig att komplettera med en privat inkomstförsäkring. Till exempel så kan det finnas begränsningar på antalet dagar som du kan få ersättning och i det här fallet så kan en privat inkomstförsäkring kliva in och ge ersättning för fler dagar.

Det är heller inte alltid som fackförbund erbjuder en inkomstförsäkring överhuvudtaget, i det fallet så är det bättre att teckna en privat.

Hur fungerar det som egenföretagare?

Det är som sagt inte alla inkomstförsäkringar som finns tillgängliga för egenföretagare. Anledningen till detta är att du som driver en enskild firma inte kan bli uppsagd på samma sätt som en vanlig anställd. Men med det sagt så finns det även inkomstförsäkringar som även du kan teckna. Dessa försäkringar finns både privat och fackligt.

Men precis som att du som egenanställd inte kan bli uppsagd på samma sätt som en vanlig anställd så fungerar även dessa försäkringar något annorlunda mot vanliga inkomstförsäkringar. Till exempel så finns det vissa ytterligare krav som du behöver uppnå för att kunna teckna din försäkring, och dessa krav gäller ofta firman i sig. Några exempel på dessa krav är bland annat krav på företagets ekonomi och hur länge firman har varit igång.