Investeringar

Med kryptovaluta kan du få kontroll över dina egna pengar

Bankvärlden har fått sig en rejäl omskakning av kryptovalutor. Fler och fler väljer att spara sina pengar i Bitcoin eller andra valutor. På så sätt har individer själva tagit tillbaka kontrollen av sina pengar och gjort banker irrelevanta i deras eget liv.

Men för den som inte är så insatt eller för den som är intresserad av att börja investera i kryptovaluta kan det vara svårt att veta var man ska börja. Likheterna med att investera i exempelvis Bitcoin eller Ethereum och att investera i aktier är många.

Oavsett om du är intresserad av kryptovaluta som investeringsverktyg eller för att spara pengar där istället för din bank så har vi samlat matnyttig information i den här artikeln för att du ska kunna bilda din egen uppfattning. På grund av sin natur går det inte att spara i kryptovaluta hos en traditionell bank, utan det går till på ett annorlunda sätt.

Vad är en kryptovaluta?

Det finns tusentals olika kryptovalutor, men alla fungerar på samma grundläggande sätt. Alla transaktioner sker via ett krypterat “peer to peer” nätverk. Peer to peer betyder användare till användare och syftar på att alla transaktioner som sker görs utan någon mellanhand. För att föra över pengar till en annan person så görs det traditionellt sett via banken du har ett konto hos, medans i kryptovärlden genomförs transaktionen direkt från användare till användare.

Även om det finns en uppsjö av olika valutor är det två stycken som du som användare behöver ha koll på. Den första av dessa är Bitcoin, vilket var den första kryptovalutan. Bitcoin är numera även den största och har flest användare och investerare. Ethereum är världens näst största kryptovaluta och fungerar på ett liknande sätt, bara med en lite annan teknik.

Blockkedjan

Det krypterade nätverket som kryptovaluta använder som transaktion och handelsplats kallas för blockkedjan. Det är precis som valutorna decentraliserat och fungerar genom att användare kopplar upp sig mot det.

Blockkedjan är avancerad teknik som är mer eller mindre revolutionerande. Via blockkedjan så kan man skapa transaktioner som är omöjliga att förfalska, någonting som inte var möjligt tidigare. För den som är intresserad så kan man läsa mer om tekniken och hur den fungerar på den här länken.

Så gör du för att börja investera och spara i Bitcoin istället för hos din bank

Även om många som köpte Bitcoin i början gjorde det för att dem trodde på tekniken så är det idag många som köper kryptovaluta enbart i investeringssyfte. Det första är att du bestämmer dig för vilken sorts plånbok du ska använda dig av.

Plånboken är platsen där du förvarar dina valutor och det är viktigt att du läser på om du vill använda dig av nätmäklarens plånbok eller skaffa dig en egen. Båda kommer med sina egna för och nackdelar, där en egen plånbok i regel är aningen säkrare. Att förvara sina inköpta valutor direkt hos nätmäklaren är dock väldigt mycket smidigare då plånboken kopplas direkt till ditt konto och möjliggör att du enklare kan genomföra transaktioner.