Spartips

Planera dina utgifter och få pengar över till det som gör dig glad

Om du kontinuerligt frågar dig själv “Vart tog mina pengar vägen?” och måste ställa in planer med nära och kära för att pengarna inte räcker till är det dags att planera om din budget. Vill du ha råd att finansiera de ting som gör dig glad, som restaurangbesök med kompisgänget, den årliga solsemestern eller helt enkelt en AW – då måste du kunna planera dina utgifter.

Att planera sina utgifter och få pengar över må låta enklare sagt än gjort. Faktum är dock att det är långt ifrån omöjligt. Det finns vissa värdefulla strategier vem som helst kan anamma för att få ordning på sin ekonomi och därmed även få pengar över!

Inom vilka kategorier kan du skära ner dina utgifter?

Har du en Internetbank? Perfekt! Använd den för att få en överblick över din ekonomi. Genom att undersöka hur mycket pengar du drar in respektive hur mycket utgifter du har varje månad kommer du bättre kunna planera dina framtida utgifter. De flesta internetbanker kategoriserar utgifter, så att deras kunder ska kunna se vart pengarna faktiskt går. Det vill säga att du via din internetbank ska kunna se hur mycket pengar du lägger på exempelvis hyra, mat och nöjen.

Ta dessa kategoriseringar som utgångspunkt. Hyra kan man oftast inte göra så mycket åt. Men lägger du enormt mycket pengar i mat-kategorin eller nöjes-kategorin kanske du ska överväga en förändring. Vilka kategorier kan du faktiskt skära ner dina utgifter i, så att du får mer pengar över till det du verkligen tycker om?

Sätt en budget baserat på dina inkomster

Vill du få mer pengar över till de ting som du faktiskt drömmer om måste en budget sättas. I en budget är din månadsinkomst det belopp du tjänar vid varje lön, liksom andra belopp du får regelbundet. Det kan vara allt från en saftig summa pengar från ett spelkonto via travsport.io till investeringsutdelningar. Dessa summor är de pengar du kan spendera. Lägg därefter till vanliga månatliga utgifter, som kostnaden för din bostad, telefonräkningen, avbetalning av CSN, pendlingskostnader och så vidare. Därefter kommer de flexibla kostnaderna, det vill säga underhållning, middagar, semestrar etc.

När du har en full överblick är det dags att planera! Hur mycket pengar får du över varje månad? Finns det så det räcker till både de ting du vill prioritera OCH sparande? Om inte – överväg att omprioritera vissa utgiftskategorier. Det övergripande målet är inte att gå omkring och oroa dig hela tiden, och verkligen inte att vara en snåljåp. Snarare handlar det om att vara medveten om hur mycket du kan spendera och vad du kan göra för att få dina inkomster att räcka till det som gör dig glad!

Njut av friheten!

När du lyckats bli bättre till att hantera din personliga ekonomi kommer du uppleva frihet som du aldrig skådat förr. Människor behöver inte vara förmögna för att vara lyckliga. Däremot mår vi bra av att ha pengar över till de ting vi verkligen gillar, som middagar med vännerna och semestrar med familjen.